Zálesácká inspirace

21.05.2017

Rádi vyrážíte s dětmi do přírody, ale už vás nudí jenom pochodovat po lese? Udělejte si dobrodružnější výlet a nechte se inspirovat zálesáky, skauty a táborníky. I v dnešní době chytrých mobilů a navigací není na škodu orientovat se v klasické mapě i bez ní, umět pracovat s kompasem i buzolou nebo si vyrobit třeba kápézetku. Pro větší, školní děti to bude zajímavé zpestření.


* Turistická mapa, ať už na papíře, na počítači či v mobilu, vypadá prakticky totožně. Je jedno, jakou používáte, ale naučte děti, jak se v ní orientovat. Nejen jak vypadají silnice, řeky a chaty a co znamená zelená a hnědá barva, ale také co je to měřítko a jak určíme vzdálenost, co jsou vrstevnice, jak poznat, zda půjdeme po rovině či do kopce, jak zjistit nadmořskou výšku vesnice či hory a tak dále. Na klasické papírové mapě je to asi nejzábavnější, protože v jednom okamžiku vidíme celý velký prostor.

* Asi se nám nestane, že bychom kdesi v lese zabloudili, potřebovali zamířit nutně třeba na sever a museli se orientovat podle úkazů v přírodě. Ale každopádně je zajímavé je znát. Víte třeba, že:
- mraveniště má větší spád k severní straně
- pařezy mají na severozápadní straně nejhustší letokruhy
- stromy mají na severozápadní straně více mechů a lišejníků
- osamělé stromy na hřebeni mají kratší a lámanější větve na severozápadní straně

* Spousta z nás určitě ví, že Polárka ukazuje sever. Dá se však také orientovat podle samotného Slunce či podle Slunce a hodinek.
- Polárka: Najdeme Velký vůz a soustředíme se na dvě hvězdy na jeho zadní části (zadek vozu). Prodloužíme je a najdeme souhvězdí Malý vůz. Na konci oje Malého vozu se nachází Polárka, která ukazuje vždy sever.
- Slunce je ráno (asi v šest hodin) na východě, v poledne na jihu a večer (asi v šest hodin) na západě. Během letního času vše platí o hodinu později.
- Slunce je v poledne na jih od nás (během letního času v jednu odpoledne). Každou hodinu dříve je o 15 stupňů východněji, později zase o 15 stupňů západněji. Když namíříme malou ručičku hodinek ke slunci a rozpůlíme úhel mezi ní a dvanáctkou (nebo jednou hodinou v létě), získáme jih. Na opačnou stranu je sever.

* Dnes už má doma kompas či buzolu málokdo. Můžete si ji pořídit v prodejně sportovních potřeb. Vysvětlete dětem, kam ukazuje ručička kompasu, co je to magnet a proč ukazuje k severu.

* Vyrobte si KPZ, tedy kápézetku – krabičku poslední záchrany, a pak ji noste s sebou. Nejspíš ji nepoužijete, ale člověk nikdy neví. Náhoda je blbec. A shánění věcí do kápézetky je docela sofistikovaný úkol.

KPZ by měla obsahovat: kousek svíčky, škrtátko a několik zápalek zabalených vodotěsně, svinutý drátek, provázek, kousek náplasti a obvazu hygienicky zabalených, tři různě velké hřebíky, několik připínáčků, malou tužku, gumu na gumování, obyčejné a zavírací špendlíky, jehlu, bílou a černou nit, pár knoflíků, zabalený kousek křídy, několik mincí (celkem asi 50 Kč), známku, kousek březové kůry na zapálení ohně, kousek suchého lihu, složený list čistého papíru, pár jízdenek na MHD, pár tablet proti bolesti, pár tablet proti průjmu, případně další léky a žiletku.

Zevnitř nalepte papírek se jménem, adresou a telefonním kontaktem a krabičku zagumičkujte. Pokud chcete být úplní estéti, zabalte každou věc zvlášť do malého uzavíratelného pytlíčku. Zároveň si pamatujte, že KPZ by měla být co nejmenší. Nemá cenu s sebou tahat krabici velikosti autolékárničky. A pak si ji sbalte s sebou.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.