Začínáte běhat a vybíráte boty? Poradíme, jaké jsou nejlepší

01.03.2023

Rozhodli jste se běhat? Skvělé! Držíme palce. A zároveň radíme s výběrem bot. Někdo by si myslel, že si prostě stačí koupit tenisky. Ale tak to není, kdybyste vyběhli v rovných sneakerskách, chodidla vám nepoděkují a rovnou vám to vrátí bolestí.

Začněte u vlastních nohou

Úplně nejlepší by bylo, kdybyste se nechali prohlédnout od lékaře, měl by se vám podívat na chodidlo a nohy. Pokud nebereme v potaz děti, které nemusí ještě mít zdeformovaná chodidla, je dobré znát své nedostatky, abyste již trochu zdegenerované části nenamáhali. Někdo má ploché nohy, jiného trápí pozůstatky zlomeniny, proto je dobré tyto věci podchytit, ať vás sport bolí méně, než je nutné. A je i dobré nechat si změřit pronaci, což je vybočování kotníku při běhu. Poté vám odborníci na specializovaných pracovištích doporučí vhodné boty. Pomůžete si i doma. Vezměte si vaše staré boty a mrkněte, kde jsou nejvíce sešlapané. Jestli to je na vnitřní straně chodidla, pak máte nejspíš pronační došlap, tedy vyvracíte kotníky dovnitř. Můžete také využít paměťovou pěnu, plastelínu apod. a nohu obtisknout došlapem.

Vybíráme běžecké boty Salomon

Také je podstatné volit obuv podle terénu. Na asfalt a silnici se hodí silniční boty, které mohou být jen látkové. Jestli ale běháte v lese, pořiďte si raději robustnější trailové běžecké boty. Jsou pevnější, proto vám noha v nich nebude klouzat a vy nejen, že nebudete nezdravě namáhat úpony, také se vyhnete zakopnutí. Například trailové boty Salomon jsou skvělé. Jaká má být velikost bot? Změřte si chodidlo a ideálně počítejte, že běžecká bota by měla mít o jeden centimetr navíc. Pokud běháte po pevných cestách (asfalt, zpevněné cesty v lese), jsou pro vás vhodné tlumené běžecké boty Salomon. Šetří se tak vaše klouby, když nedochází k tvrdým nárazům. Jestli se vydáváte víc do terénu, pak si můžete obout kombinaci trailových a silničních bot, až si budete jistí ne v kramflecích, ale pevných podrážkách, směle přejděte na trail. Co se týká specifik, je dobré zohlednit, zda máte širší nárt, trpíte otoky atd. K běhu vám pomůže i odpružení. A někomu vyhovuje i složení materiálů. Jemná látka, která obepne vaši nohu, působí jako druhá kůže a o to lehčeji se vám bude běhat.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.