Zábava s ročním dítětem venku

24.06.2016

Máte doma prcka ve věku jednoho roku? Pak už jistě má první krůčky za sebou a vy už s ním můžete vyrazit, kromě dlouhých procházek s kočárkem, pohrát si na hřiště. Naše malá stvoření se ráda seznamují s novými věcmi, a tak je jistě potěší, když jim ukážete skluzavku, houpačku, pískoviště i dětský domeček. Pochopitelně však vyžadují trvalý dohled. Nástrahy číhají na každém rohu, a tak je jim lepší předcházet.

Zábava s ostatními dětmi

Když přijdete se svým dítětem na hřiště, které je plné dětí ze školky, uvidíte, jakou má radost. Dětská hřiště jsou zejména za slunného počasí plná dětí různého věku. Děti si hrají samostatně nebo ve skupinkách. Je pravda, že co dítě, to originál. Většina ročních dětí si však teprve buduje vztahy k okolí, a tak si nejraději hraje s maminkou, tatínkem nebo známou osobou, a hru s cizími děti vyhledává méně. Roční dítě často vyhledává samostatné činnosti, které by mohlo objevovat. Rádo však sleduje, co dělá okolí, a snaží se ho napodobit. Nechte své roční dítě dávat kamínky do kbelíku podle vzoru ostatních dětí a uvidíte, jestli se zapojí. U takto malých dětí je důležité vytvářet již v raném věku sociální kontakty k okolí, aby se později dětí nebály.

Rozvoj chůze ročního dítěte

U ročního dítěte můžete maximálně podpořit rozvoj chůze tím, že s ním vyrazíte na procházku na čerstvý vzduch. Malí špuntíci se naučí rozeznávat různé povrchy, překračovat překážky a ještě k tomu si budou moci prohlédnout nové, zajímavé okolí, kde se stále něco děje. Děti se venku učí lépe než doma. Chodí s respektem a opatrněji než v domácím prostředí, kde to velmi dobře znají.

Venkovní sporty s ročními dětmi

Pokud jste aktivními sportovci a rádi do sportování zapojíte vaše děti, pak nám nezbývá, než vás chválit. Je to to nejlepší, co pro děti můžete udělat. Milujete jízdu na kole? Pořiďte si vozík za kolo nebo sedačku a vezměte své dítko na výlet. Raději jezdíte na in-linech? Dejte si dítě do nosítka na záda a projeďte s ním oblíbený park. Dítě bude z jízdy nadšené. Dáváte přednost golfu či minigolfu? Dítě vás rádo doprovodí a navíc vám může sbírat míčky. Za horkých letních dnů, kdy teploměry překročí hranici třiceti stupňů, je nejlepší vyrazit s dětmi k vodě. Nezapomeňte jim důkladně namazat pokožku ochranným krémem a dbát na pokrývku hlavy. Dítě bude z vody nadšené. Zejména pak, pokud pro něj máte připravený dětský nafukovací bazének s hračkami.

Ani sníh není překážkou

Když nastane zimní období a přepadne nás sněhová nadílka, můžeme jásat. Vždyť sníh a malé dítě k sobě pochopitelně patří. Dá se dělat tolik věcí. Stavět sněhuláka, koulovat se (samozřejmě s ohledem na věk dítěte), jezdit na saních nebo bobech na kopci, jít na běžky, na brusle… Zkrátka existuje spousta činností, které můžete s dítětem dělat. Když dítko pořádně oblékneme, dokáže se na sněhu vydovádět samo. Až se pak s dítětem vrátíte po delším pobytu venku na sněhu domů, odměnou pro vás i pro dítě budou červená zdravíčka a blažená únava.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.