Za krásnou přírodou do Adršpachu

22.06.2022

Adršpach je obec, hrad, ale také zkrácený název pro přírodní rezervaci Adršpašsko-teplické skály. Obec Adršpach leží v severovýchodních Čechách, asi 7 km severozápadně od Teplic nad Metují a v těsné blízkosti polské hranice. Je členěna na dvě části Dolní Adršpach a Horní Adršpach. V Dolním Adršpachu se nachází zámek z roku 1596, který byl později několikrát stavebně upravován. I když se jedná o nemovitou kulturní památku, jeho stav je dost zanedbaný a je tak uveden na seznamu ohrožených nemovitých památek.

Zřícenina hradu Adršpach leží na Starozámeckém vrchu vysokém 681 m. Hrad byl postaven začátkem 14. století, ale už v roce 1447 ho zbořili Slezané. Do současnosti se dochovaly je zbytky sklepů, ale v těsné blízkosti zříceniny je vyhlídka na Adršpašské skály. Ty jsou součástí jednoho z nejkrásnějších skalních měst v Evropě – Adršpašsko-teplických skal, které vzniklo před 90 miliony let. Adršpašské skály odděluje od Teplických skal 7 km dlouhá Vlčí rokle, kterou protéká Skalní potok.

Adršpašské skály leží severněji a blíže obce Adršpach. Asi 4 km dlouhý prohlídkový okruh zahrnuje i návštěvu bývalého lomu s jezírkem, které se jmenuje Pískovna. Vede bludištěm skalních věží až k Adršpašskému jezírku na řece Metuji. U něj je i Velký a Malý Adršpašský vodopád. Po jezírku je možné se v létě projet na lodičkách. Na trase je také Gotická brána, kterou zde nechal roku 1839 vybudovat majitel panství Ludvík Karel Nádherný. Mezi nejznámější skalní věže patří Milenci, Starosta a Starostová, Homole cukru a Džbán.

Severně od Dolního Adršpachu se nachází přírodní rezervace Křížový vrch s dalším skalním městem tvořeným dvěma pásmy skal a rozděleným Centrální roklí. Ve skalách a okolním lese hnízdí řada chráněných druhů ptáků. Vyskytuje se tu i vzácný sokol stěhovavý. Na vrchol Křížového vrchu vede Křížová cesta ze 17. století. Jednotlivá zastavení jsou vyobrazena na litinových deskách zasazených do skal.

Teplické skály jsou z hlediska návštěvnosti klidnější, ale neméně atraktivní. Prohlídkový okruh měří 6 km. Zhruba po kilometru dojdete ke zřícenině skalního hradu Střmen, který byl založen ve 14. století pány ze Skalice, ale už v 15. století byl zbořen, protože v té době byl sídlem loupeživé bandy. Původní hrad stál na vrcholu dvou skalních věží a sloužil k ochraně blízkého hradu Adršpach. Byl vytesán do skalního masívu a doplněn dřevěnými pavlačemi a můstky. Do současnosti se dochovaly jen malé zbytky původních staveb, k nimž se návštěvníci dostanou po dlouhém schodišti a železném žebříku. Výstup je velmi náročný, ale ze skalní vyhlídky ohraničené zábradlím je nádherný výhled na okolní skály. Při dobrém počasí se dá dohlédnout až na Krkonoše a Sněžku. Severozápadně od hradu je Vlčí vodopád, jihovýchodně leží Teplická jeskyně.

Na památku návštěvy Johanna Wolfganga Goetha byla vybudována Skalní brána s pamětní deskou. Mezi nejznámější skály patří Sekyra, Skalní nevěsta, věž Hláska, Velké chrámové náměstí, Skalní koruna, Lední medvěd, Sfinga a další. Roste tady vzácná violka dvoukvětá a další vzácné druhy rostlin. V Anenském údolí je další vodopád. Návštěva skalních měst je zpoplatněna. Více informací najdete na www.skalyadrspach.cz a http://www.teplickeskaly.cz/.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.