Výlet do Prahy lze spojit s prohlídkou Svatováclavské koruny

20.09.2018

Pokud se v nejbližší době chystáte vyrazit na výlet do našeho hlavního města, pak vězte, že v jeho rámci máte možnost vidět Svatováclavskou korunu v její plné kráse. Vystavuje ji totiž Pražská mincovna ve svém sídle v Obecním domě.

Středověký klenot je významnou českou památkou

Svatováclavská koruna je doslova klenotem naší země. Její historie sahá až do poloviny 14. století, kdy ji nechal vyrobit Karel IV. Nejslavnější český panovník všech dob s její pomocí chtěl dát českému trůnu patřičnou důstojnost, což se mu bezesporu povedlo. Koruna je vyrobena ze zlata a posázena mnoha drahými kameny z rubínů, drahokamenů či safírů.

Replika je k nerozeznání od originálu

V galerii Pražské mincovny najdete věrnou kopii, neboť originál je střežený a veřejnosti přístupný jen při výjimečných událostech, jako jsou státní svátky a oslavy české státnosti. Na původní klenot se však vždy stojí obrovské fronty, takže jsou jen těžko dostupné.

Věrná replika Svatováclavské koruny je oproti tomu v Obecním domě snadno dostupná komukoliv, kdo o její prohlídku projeví zájem. Dokonce ani nemusíte platit vstupné, v galerii ji máte možnost vidět zcela zdarma. Jde o ideální příležitost, jak vašim dětem ukázat něco z naší historie.

Důvodem, proč repliku nechala vyrobit právě Pražská mincovna, je kromě jiného fakt, že Svatováclavská koruna patří k symbolům českého mincovnictví. Vždyť je i dominantou každé korunové mince ČNB. Zajímavostí je fakt, že ačkoliv jde o repliku, byla vyrobena přesně dle tradičních postupů, jaké používali středověcí zlatníci v Čechách. Jde tak o naprosto věrnou kopii, a to včetně drahých kamenů, jimiž je koruna osázena. Váš výlet do Prahy tak obohatíte o poznání skutečného klenotu, na který musí být snad každý Čech hrdý. I z repliky na vás dýchne kus historie.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.