Vybavte své děti na jaro, dětské softshellové oblečení je sázkou na jistotu

11.03.2021

Ve vzduchu už je několik dní cítit jaro, takže je nejvyšší čas udělat pořádek v dětských šatnících a zimní kombinézy i zateplené čepice nahradit oblečením vhodným na teplejší dny, ale i časté jarní deště. Na toto přechodné období mezi létem a zimou je zdaleka nejvhodnějším materiálem softshell, jehož výhody vám dnes představíme.

Výhody softshellu a cibulový systém

Softshell se v posledních letech stal oblíbeným materiálem nejen pro výrobu oblečení pro dospělé, ale zejména také pro výrobu dětského oblečení. Tento funkční textilní materiál je totiž částečně voděodolný, velmi dobře chrání proti větru, a navíc je měkký, na což poukazuje i jeho název, perfektně prodyšný a velmi rychle schne. Maminky taky ocení jeho snadnou a rychlou údržbu.

Softshellové bundy a kalhoty se navíc skvěle hodí pro cibulový systém oblékání, kdy dítě oblečeme raději do několika tenčích vrstev, které pak snadno můžeme odkládat při změně teploty. Kvalitní softshellová bunda může být svrchní (zpravidla třetí či čtvrtou) vrstvou a klidně posloužit i v zimním období při rychlých pohybových aktivitách.

Doporučujeme pořídit nejen softshellovou bundu, ale také softshellové kalhoty, které pomohou cibulový efekt vytvořit i na dolní části těla. Stačí pod ně dát kvalitní podvlíkačky nebo dětské punčocháče.

Jak vybrat softshellovou bundu

Dívčí softshellové bundy mají zpravidla lehce jiný střih než chlapecké, ale ve výsledku by mělo jít hlavně o pohodlí a funkčnost. Pokud zvolíte membránovou verzi softshellu, bude bunda více nepromokavá, ale také méně prodyšná. U nemembránových variant je zpravidla jen svrchní impregnační úprava, která se časem naruší a bunda již proti dešti mnoho nechrání.

U chlapeckých softshellových bund doporučujeme volit varianty s kapucemi a předním zipem, aby bylo nošení co nejpohodlnější. Vhodné jsou také kapsy a poněkud delší střih, který chrání dětem ledviny a bedra. Některé bundy dokonce nabízejí ještě gumu, aby se daly dole stáhnout a zaručily potřebný tepelný komfort. Ideální je guma také kolem zápěstí. Co se velikosti týče, platí pravidlo lepší je větší, než menší, aby dítěti nikam nefoukalo ani při pohybu.

Jak vybrat softshellové kalhoty

Podobná pravidla, jako platí při výběru bundy, platí i pro výběr dětských softshellových kalhot. Nicméně v případě kalhot raději vždy volte nemembránové verze, aby se děti zbytečně nepotily. Chlapecké softshellové kalhoty jsou ideální do gumy kolem pasu i kotníků, a ne příliš volné, aby dítě neomezovaly v pohybu. I u dívčích softshellových kalhot volte raději tmavší barvy, aby na nich nešla vidět kdejaká šmouha od hlíny a bláta.

Údržba softshellu

Z praní softshellu vůbec nemusíte mít strach, naopak je to spíše žádoucí, velké množství špíny a nečistot totiž zhoršuje správnou funkčnost membrány a může mít za následek menší prodyšnost. Oblečení tedy klidně v případě potřeby perte, ale vždy úzkostlivě dodržujte pokyny výrobce k údržbě. Drobné nečistoty klidně můžete jen otřít vlhkým hadříkem.

Při praní pak platí několik jednoduchých zásad. Oblečení vyprázdněte kapsy, zavřete všechny zipy včetně těch suchých a otočte bundu či kalhoty naruby, aby bylo praní co nejšetrnější. Nikdy nepoužívejte běžné prací prostředky a zejména aviváž, jejíž použití by mělo zásadní vliv na funkčnost materiálu. Nežádoucí jsou také bělidla či změkčovadla vody. Oblečení se pere zpravidla na 30 ° či 40 °C. Dále platí, že můžeme máchat, ale rozhodně neždímáme, a to ani ručně!

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.