Vitamíny skupiny B – jejich vlastnosti a výskyt

29.01.2024

V tomto článku najdete: Vitamíny skupiny B – proč potřebujeme tyto vitamíny?

  • Dávkování
  • Produkty bohaté na vitamíny skupiny B
  • Jak je nejlépe konzumovat
  • Jsi to, co jíš. S tím je těžké nesouhlasit. Jídlo je základním lékem. Kvalita stravy ovlivňuje zdraví a kondici našeho těla i mysli.

    Dlouhověkost nezávisí pouze na genech a prostředí. Je to především výsledek správné životní hygieny, zejména zdravého stravování.

    Na Okinawě dosahovali obyvatelé věku přes 100 let (alespoň dříve, než přišla éra rychlého občerstvení). Zde je několik pravidel a rad, jak žít dlouho a zdravě:

    Zdravé jídlo (semi-vegetariánské, bohaté na ochranné vitamíny, mimo jiné ze skupiny B), pravidelná fyzická aktivita, silné sociální vazby a bohatý duchovní život, méně stresující prostředí.

    Vitamíny skupiny B – proč potřebujeme tyto vitamíny?

    Vitamíny a minerály hrají v našem těle důležitou roli. Tyto látky se podílejí na každém biochemickém procesu v nás, např.: podporují růst, zlepšují stav kostí a zvyšují metabolismus.

    Vitamíny B jsou rozpustné ve vodě. To znamená, že jejich nadbytek je z těla vylučován. Například při velké námaze a během sportování nadbytek vitamínů "odchází" spolu s potem. Výživa je skvělým, samoregulačním mechanismem. Ale je dobré vědět, proč potřebujeme vitamíny skupiny B.

    B1 (thiamin): pomáhá v metabolismu sacharidů a reguluje proces získávání energie

    B2 (riboflavin): hraje důležitou roli v celém těle, je faktorem růstu a vývoje, pomáhá udržovat oči zdravé, ovlivňuje vzhled pokožky a brání vzniku zánětů

    B3 (niacin): se podílí na procesu získávání energie, je stavebním kamenem bílkovin a hormonů

    B5 (kyselina pantothenová): regeneruje tkáně, brání stárnutí pokožky, posiluje vlasy, zmírňuje zánětlivé stavy, dodává energii a podílí se na důležitém procesu produkce žlučových kyselin

    B6 (pyridoxin): se podílí na bílkovinovém metabolismu a syntéze kyselin, pomáhá udržovat nervový systém v rovnováze

    B7 (biotin): pomáhá snížit vypadávání vlasů a zlepšuje kondici pokožky

    B9 (kyselina listová): se podílí na tvorbě DNA a procesu vytváření červených krvinek, ovlivňuje dělení buněk, je nezbytný pro těhotné ženy!

    B12 (kobalamin): kromě živočišných produktů se vyskytuje ve formě doplňku a v rostlinné stravě prevencí anémie, je stavebním kamenem nervových buněk, detoxikuje a reguluje činnost našich žaludků.

    Dávkování

    Aby podpořily správné fungování těla, je potřeba pravidelnost a správné proporce vitamínů (nebo potravin, ve kterých se nacházejí). Naše potřeby závisí na věku, pohlaví (pro těhotné ženy je důležité zabezpečit vyšší množství vitamínů!), fyzické aktivitě (někdy i podle typu práce). Doporučené dávky se u každého liší, ale můžeme se řídit grafy, které odhadují, jaké dávky jsou pro nás vhodné.

    Produkty bohaté na vitamíny skupiny B

    Składniki bogate w witaminę B, błonnik, orzechy nerkowca, suszone morele, orzechy włoskie, słonecznik, migdały

    Lidský organismus ve většině případů nesyntetizuje vitamíny a minerály. Než začnete užívat doplňky, měli byste se podívat na seznam potravin, v nichž se skrývají skvělé přirozené výživové vlastnosti. Je dobré si uvědomit, že čím více rozmanité je naše strava, tím více minimalizujeme jakékoli výživové nedostatky.

    Jak je nejlépe konzumovat?

    Zdroji B1 (thiamin) jsou:

    Lněná semínka, slunečnicová semínka, černá fazole, mák, čočka, sezamová semínka, ovesné vločky, hnědá rýže, kešu ořechy, dýňová semínka, ředkev, hlávkový salát, brambory.

    B2 (riboflavin):

    Mandle, sója, karob, slunečnicová semínka, řasy, houby, pohanka, quinoa, vlašské ořechy, amarant, ředkev, švestka.

    B3 (niacin):

    Arašídy (včetně arašídového másla), celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, dýňová semínka, pohanka, sezam, hnědá rýže, černá fazole, bob.

    B5 (kyselina pantothenová):

    Čočka, hnědá rýže, amarant, pohankové vločky, pohanková kaše a pohanka, lněná semínka, kopřiva, kešu ořechy.

    B6 (pyridoxin):

    Brambory, vlašské ořechy, banán, bílá fazole, celozrnný chléb, česnek, pekingské zelí, pažitka.

    Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




    Všechny články

    Chytrý nákupní seznam Shoppka

    Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

    Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.