Turecká Alanya: výlety za delfíny a tuleni

11.06.2021

Alanya. Výlet do největšího tureckého delfinária Sealanya bude zážitkem nejen pro děti

Znáte kultovní film Stopařův průvodce po galaxii? Delfíni z delfinária v něm nám, tvorům prý tak chytrým, že sami sebe pojmenovali sapiens, tedy moudrými, vzkazují: „Díky za všechny ty ryby.“ Pokud se chcete podívat, zdali je delfín opravdu chytrý a roztomilý, jak na první pohled vypadá, nabízíme vám unikátní příležitost. A to zdaleka není všechno. Kromě toho, že tyhle úchvatné kytovce spatříte na vlastní oči, tak si zároveň dopřejete jiný zážitek, než poskytuje film o delfínech. A ke všemu si s nimi i zaplavete. Samozřejmě pokud k tomu seberete odvahu. Jak je to možné? Odpověď je prostá. Nedaleko Alanye je mořský svět, delfinárium, jež setkání s delfíny nabízí. Sealanya nabízí ve svém repertoáru představení, jež ukazuje nejen schopnosti delfínů a lachtanů, ale k tomu se odehrává několikrát denně. Takže je-li místem pobytu Alanyia, výlet do Sealanye bude přímo povinností.

Mořský svět na dosah

Potkat se s delfíny je neskutečný pocit. To potvrdí každý, komu se to povedlo. Abyste si ho mohli dopřát, nemusíte se vypravit na nákladnou zámořskou expedici. Delfíni mají velice citlivou kůži, a proto se s oblibou vozí na vlnách před příděmi lodí, a je jim úplně jedno, zdali se jednalo o starověkou galéru, která do Turecka vozila náklady oliv a amfory olivového oleje, nebo o moderní jachtu. Až budete mít možnost si delfína pohladit, schválně se dívejte, jak reaguje. On váš dotyk vnímá a umí si jej vychutnat. Vypadá to stejně, jako když vás pohladí milý člověk. Je to příjemné a našinec u toho běžně slastně přivře oči. Co delfín, to osobnost.

Vzhledem k tomu, že je otevřeno denně , je dobré si do Sealanye připravit výlet ve dny, kdy předpověď počasí hlásí zachmuřeno a lenošení u vody tak není zrovna ideální.

Delfíni se toho umí naučit opravdu hodně a na vlastní oči se přesvědčíte, že jde o velmi chytré vodní savce, kteří mají se svými trenéry opravdu přátelský vztah a rádi si zaskotačí.

Delfíní káva

Ne, nenechte se zmást. Mezititulek nezve na kávu z delfínů, naopak zve do delfíní kavárny v areálu delfinária, kde si můžete opravdu dát kávu nebo uhasit žízeň něčím jiným a přitom probírat právě proběhlé zážitky. Třeba jak delfíni, když jsou savci, pijí mateřské mléko pod vodou. Jak dlouho vydrží pod hladinou. Víte, že v minulosti námořníci věřili, že delfíni jsou převtělené duše utopených námořníků, a proto se nesměli lovit? Mýtů i otázek kolem těchto elegantních tvorů je spousta. Odpovědi se dají najít v knihách, ale knihy rozhodně nenahradí zážitek z osobního setkání. Ten nevyčtete, ten musíte zažít. Jinak to prostě nejde.

Rada nakonec

Víte, jak rozeznáte lachtana od tuleně? Je to snadné a takováto znalost se vám může hodit během návštěvy Sealanye. V čem je schovaný trik? Dívejte se jim na uši (pokud jste dost blízko) nebo na nohy (pokud jste dál).

Pokud se zaměříme na uši, tak během pozorného prohlížení hlavy spatříte mrňavé ušní boltce. V tom případě je jasné, že koukáte na lachtana. Tuleni uši, tedy ušní boltce nemají, i když sluchovodem a tedy schopností slyšet samozřejmě disponují. A jak je to s nohama? Lachtani umí poskakovat a pomocí zadních nohou se odrážet, protože jim rostou do stran, zatímco tuleni mají s chůzí problém. Jejich tělo je skvěle uzpůsobené na plavání, ale „nohy“ vypadají spíše jako jedna velká ploutev; jsou srostlé a míří dozadu.

Možná odtud pochází i představa mořské panny, která má ploutve místo nohou. Ostatně to můžete během pohodového půldenního výletu z Alanye posoudit sami. Při plánování berte v úvahu fakt, že počet osob, jež mohou být bazénu s delfíny či tuleni, je omezený. Proto je dobré si zamluvit pobyt předem. A v každém případě si přibalte fotoaparát a plné baterky. Tuleni zvládají pózovat, což v praxi znamená zajímavý přírůstek mezi fotky do cestovní sbírky. Kdo ze známých se může pochlubit se snímkem, kde je společně s ploutvonožcem?

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.