Trápí vás alergie? Zjistěte, jaká je příčina, a objevte fungující řešení

19.12.2018

Potýkáte se s alergickými příznaky a nevíte, co dělat? Možná řešení najdete v tomto článku.

Může se objevit v každém věku

Z velké části bývají alergie vrozené, případně k nim máme od mala predispozice. Výjimkou však nejsou ani situace, kdy se alergické příznaky objeví v pozdějším věku. Jde o špatné fungování imunitního systému, kdy dochází k vysílání chybných a matoucích signálů. Tělo si pak myslí, že například prach či pyl jsou nebezpečné částice, které je potřeba zlikvidovat. To spouští obranné mechanismy, jako je třeba rýma. Z velké části se na imunitním procesu podílí histamin, proti jehož působení cílí velké množství léků proti alergii.

Jak vypadají projevy alergie?

Mezi časté projevy alergie patří takzvaná senná rýma. Ta je řídká a doprovázená častým kýcháním. Rýma dráždí cesty vedoucí k očím, což se projevuje zarudnutím. Při silnějších alergiích se setkáváme s kožní vyrážkou. Specifickou kategorií jsou potravinové alergie. Nebezpečí spočívá ve velmi silné reakci organismu, což může vyústit až v život ohrožující anafylaktický šok. Jakmile tedy začnete pozorovat první příznaky, které se u vás dříve neobjevovaly, může jít o příležitost k návštěvě lékaře pro konkrétní diagnózu. Ještě předtím si však můžete od nepříjemných projevů pomocí díky volně prodejným lékům na alergii.

Rychlé řešení

Nečekané projevy alergie se mohou objevit v nejméně vhodnou chvíli. V případě, že je problém v potravinách, nabízí se řešení v podobě jejich vynechání z jídelníčku. Ovšem v situaci, kdy jde o alergii způsobenou prachem, pylem, roztoči, plísněmi či něčím podobným, musíte zvolit účinné léčivo. Výhodou je, že jde o volně prodejný lék na alergii, který se hodí jako řešení první pomoci ještě předtím, než navštívíte lékaře. Může jít také o doplněk ve chvílích, kdy vám předepsané léky dojdou, a nemáte čas jít si pro další recept.

Důkladným vyšetřením zjistíte, na co jste alergičtí

Dříve či později však přijde chvíle, kdy už není dobré odkládat alergologické vyšetření. To probíhá tak, že vás lékař vystaví alergenu v podobě koncentrované kapičky, jež se kápne na kůži. Potom se čeká, jak tělo zareaguje. V případě, že místo zčervená, jde o jasnou alergickou reakci, jejíž síla se měří velikostí zčervenalého místa. Na základě toho dokáže lékař určit, jaké jsou spouštěče vašich příznaků. Díky tomu může předepsat vhodné a hlavně účinné léky fungující přesně na daný problém.

Na druhou stranu tyto léky často působí pouze v rámci potlačení imunitní reakce, aby zmizely nežádoucí a nepříjemné příznaky. Často využívaná jsou například antihistaminika, která cílí na potlačení histaminu probouzejícího většinu příznaků.

Léčba alergie, aby se už nevracela

Kromě léků pouze na potlačení příznaků existují i metody, jak se zbavit alergie téměř nadobro. Dnes je medicína natolik pokročilá, že si i s tímto problémem dokáže poměrně efektivně poradit. V rámci léčby se doporučuje omezit kontakt s alergenem, což patří mezi základní režimová doporučení. Další variantou je alergenová imunoterapie, jejímž cílem je naučit organismus, že dané látky nejsou nebezpečné a není potřeba na ně odpovídat formou rýmy či dalších příznaků. Tento způsob funguje na základě podávání dávky alergenu, jehož dávka se postupně zvyšuje. Poměrně často jde o variantu pro odstranění alergie na pyly.

Pokud se u vás objeví příznaky alergie, nenechávejte je rozvinout bez kontroly lékaře a správného vyšetření. Zpočátku nenápadné problémy v podobě rýmy či červenání očí se mohou později rozvinout až v nepříjemné astma. Starejte se tedy o své zdraví a věnujte pozornost netypickým příznakům, jejichž úkolem je signalizovat určité onemocnění či atypickou reakci imunitního systému.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.