Tipy, jak cestovat s dětmi vlakem

26.09.2023

Cestování vlakem s dětmi může být zábavné a vzrušující, ale také může přinést nové výzvy. Připravte se na svou cestu s těmito tipy a radami, které vám pomohou zajistit, aby vaše cesta byla co nejpohodlnější a nejzábavnější.

Proč cestovat s dětmi vlakem?

Cestování vlakem s dětmi je velmi oblíbené, zde si uvedeme nejhlavnější důvody, proč upřednostnit vlak před autem.

Výběr dopravce

V Česku jsou tři hlavní dopravci, se kterými se nejčastěji setkáte. Všichni nabízí pro malé děti jízdné zdarma. Pro starší děti jsou individuální podmínky, které se mírně liší dle dopravce. Doporučujeme si tedy zjistit podmínky před cestou.

České dráhy


RegioJet

Leo Express

Je důležité si vždy před cestou ověřit aktuální podmínky a pravidla dopravců, protože se mohou měnit. Navíc je dobré mít na paměti, že některé slevy a podmínky mohou platit pouze pro vnitrostátní spoje a mohou se lišit pro mezinárodní spoje.

Co s sebou do vlaku

Při cestování vlakem doporučujeme vzít pouze základní věci, abyste se s nimi nemuseli po cestě příliš zaobírat. Určitě nezapomeňte na potřebné věci, jako je výbava pro menší děti nebo třeba základní a potřebné léky, to však záleží na individuálních potřebách.

Jídlo a občerstvení

Vezměte si s sebou dostatek jídla a občerstvení pro celou cestu. Toasty, bagety a sušenky jsou skvělou volbou. Při cestě vlakem je potřeba počítat i s možným zpožděním, je proto důležité mít v zásobě především dostatek tekutin. Na některých spojích je možné si zakoupit i občerstvení, doporučujeme však na to nespoléhat, jelikož se může častokrát stát, že je občerstvení již vyprodané.

Hry a zábava

Vezměte si s sebou oblíbené hračky vašich dětí, ale také něco nového a neokoukaného. Posloužit mohou také tablety s pohádkami nebo hrami. Pokud chcete nechat elektroniku doma, tak se dají po cestě hrát různé hry, ke kterým nepotřebujete žádné vybavení. Mezi oblíbené hry na cesty patří např. Slovní fotbal, Počítání a hádání různých předmětů nebo Kdo jsem. Více her vhodné na cesty s dětmi můžete najít zde.

Cestování vlakem s kočárkem

Pokud plánujete cestovat vlakem s kočárkem, doporučujeme se předem seznámit s podmínkami přepravy na webových stránkách konkrétního dopravce. U Českých drah je možná přeprava kočárků ve všech vlacích, avšak kapacita pro kočárky se liší podle typu vlaku. Kočárky mají přednost před jinými zavazadly.

V průběhu cesty může o umístění kočárku rozhodnout vlakvedoucí nebo průvodčí. Pokud by nebylo možné najít vhodné místo pro kočárek, může být přeprava zamítnuta z důvodu bezpečnosti všech cestujících. Je dobré mít na paměti, že přeprava kočárku je zdarma, pokud s vámi cestuje dítě, a děti do 6 let cestují vlakem rovněž zdarma.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.