Tip na výlet - ski areál Stupava a okolí

11.01.2022

Stupava je malebná vesnička v srdci Chřibů na jihovýchodní Moravě. Je známá lyžařským areálem, krásnou přírodou a širokou možností výletů do okolí. Obcí také procházejí dvě zajímavé cyklotrasy - Velkomoravská poutní cesta a trasa Jihlava - Český Těšín. Toto krásné místo je na polovině cesty mezi Brnem a Zlínem.

Ski areál Stupava

Tento lyžařský areál se čtyřmi vleky a pěti sjezdovkami nabízí kvalitní služby za příjemné ceny, k dispozici jsou zde 3 parkoviště. Příjemné prostředí s nádhernými výhledy do krajiny s lesy a loukami, ale také zajímavý výhled z vrcholu sjezdovek na hrad Buchlov na nedalekém kopci jsou příjemným relaxačním zážitkem. Benefitem je pro méně zdatné lyžaře lyžařská škola s 20 profesionálními instruktory. Přesto před započetím výcviku, doporučuji zakoupit kvalitní lyžařské vybavení, například na alza.cz se slevovým kupónem. Tento lyžařský areál na úrovni nabízí skvělé možnosti pro rodiny s dětmi, ale je vhodný i pro začátečníky, svah se sjezdovkami není příkrý a zajišťuje komfortní sportovní zážitek pro každého. Velkou výhodou je i možnost stravování v místní restauraci Akvárko, která je hned pod areálem, ale také v blízkém okolí.

Možnost stravování

Místní restaurace Akvárko nabízí nejen široký výběr jídel, je zde také možnost zakoupení stáčeného sudového vína. Je vyhlášena například výbornými domácími kynutými knedlíky s ovocem, mákem nebo tvarohem přelité máslem, ale také třeba kuřecí kapsou s nivou v košilce z tyrolské slaniny, panenkou s omáčkou z pravých hříbků nebo selským talířem. Další možnost posezení v příjemném prostředí u dobrého jídla nabízí blízký motorest Samota u silnice E 50, na jídelníčku jsou jednak oblíbená meníčka, ale také skvělé zvěřinové speciality. Mimořádný gurmánský zážitek nabízí restaurace v areálu hotelu Buchlov pod stejnojmenným hradem, kde najdete takové dobroty, jako je uzená panenka ve švestkové omáčce, telecí steak s karamelizovanými jablky se zázvorem, tatarák nebo jelení ragú s bramborovými nočky,

Ubytování

Ve vesnici Stupava je také možnost ubytování v Chaloupce U čtyř růžiček, jedná se o ubytování v apartmánech rodinného typu bez stravování, je zde vaření v plně vybavené kuchyni. K dispozici je 7 ložnic pro 10 - 25 osob i společenská místnost s malou vinotékou, po případné domluvě lze zajistit i ochutnávku výborných moravských vín s přednáškou. Další možností velmi stylového ubytování nabízí penzion Buchlovský dvůr pod hradem Buchlov vybudovaný ve stavení starém několik set let. K dispozici je několik typů apartmánů podle náročnosti klientů. příjemné prostředí v podhradí dokresluje krásný rybník přímo u vstupu do penzionu. Ubytování pro náročnou klientelu nabízí hotel Buchlov s 33 stylově zařízenými pokoji, nádhernými výhledy do krajiny i nadstandartními službami - k dispozici je i wellnes centrum se saunou a vířivkou. Ubytovací kapacity nabízí také nedaleký motorest Samota.

Výlety po okolí

V nedalekém okolí vesničky Stupava jsou velké možnosti výletů a možnost shlédnout i takové architektonické skvosty jako je zámek v nedalekém městečku Buchlovice, je to unikátní stavba celoevropského významu vystavěná ve stylu pozdního baroka, za zmínku stojí i unikátní zámecký park, v němž se vyskytuje velké množství vzácných dřevin sesazených v dokonalých kompozicích. Z parku je krásný výhled na hrad Buchlov, jehož okolí láká turisty i v zimě k procházkám nádhernou přírodou. Hojně navštěvovaná je i zřícenina hradu Cimburk, ke které dojedete po 4 km lesem z blízkého městečka Koryčany. Původní hrad zde byl vystavěn ve 13. století Bernardem I. z Cimburka, na tehdejší dobu šlo o monumentální a rozlohou obrovskou stavbu, z níž se do dnešní doby dochovaly pozůstatky obvodového zdiva a strážní věž. Pro zdatné turisty je také lákavý výstup na 8 km vzdálenou rozhlednu Brdo. Budete odměněni nádherným výhledem na Jeseníky, Beskydy i Vsetínské vrchy.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.