Tarp – ideální společnost na cesty

30.01.2022

Víte, co je to tarp a k čemu všemu je možné tuto multifunkční plachtu využít? Jaké jsou typy tarpu a proč by vám neměl chybět v krosně, ať už se vydáváte na několikadenní túru nebo na krátký cyklo výlet?

Co je tarp

Jednoduše řečeno, tarp je plachta. Multifunkční plachta, ze které hravě vykouzlíte ultralehký přístřešek na spaní v přírodě, ale třeba také pláštěnku. V některých variantách se dá nouzově použít i místo zavazadla.

Zkrátka a dobře se jedná o šikovného pomocníka na cesty, který vám v mnoha situacích může pobyt v přírodě nesmírně ulehčit.

Tarp od obyčejné plachty poznáte především díky vypínacím okům na okrajích a často i podle vyztužených švů v místě, kde se předpokládá nejčastější ohýbání.

K vytvoření přístřešku pomocí tarpu tak stačí větve, trekové hole, ale třeba také kolo…

Možnosti využití tarpu

Tarp je ve své primární funkci ultralehkou (ultralight) variantou stanu. Pokud chcete na túře ušetřit nějaká ta kila a současně vyrážíte v příznivém počasí, tarp je naprosto ideálním řešením přístřešku. Nejenže vás ochrání v noci před přeháňkou, rosou i další nepřízní počasí, ale můžete ho použít také jako přístřešek v poledních parnech.

Některé tarpy jsou skutečně multifunkční a mohou nahradit např. pláštěnku.

K takovým patří například pončo tarp od značky Sea to Summit. Ten je skvělou pláštěnkou, pod kterou schováte sebe i baťoh, současně ho můžete použít jako přístřešek pro sebe nejen na spánek, ale také například při přípravě jídla v deštivém počasí.

Pokud nepotřebujete šetřit každý gram váhy a chcete stabilní přístřešek, skvělou volbou je Bivakovací plachta od Trekmates Hexagon, která sice váží 750 gramů, ale je velmi bytelná.

Tarp versus klasický stan

Vzhledem k tomu, že vás tarp po postavení kryje pouze ze dvou stran, není vhodnou volbou, pokud na cestách očekáváte horší počasí. Neochrání vás ani před komáry.

Za to se i při horších podmínkách jedná o super rozšíření ke klasickému stanu. Z tarpu si k němu můžete jednoduše přidělat „předsíň“ a získat tak více prostoru například na zmíněné vaření v dešti. Pokud na túru vyrážíte s klasickým stanem, skladný tarp by vám ani tak neměl pro své ostatní funkce rozhodně chybět.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.