Staré nové Dolní Vítkovice

20.03.2017

Není to až tak dávno, kdy měli obyvatelé Ostravy v těsné blízkosti centra města koksovnu, důl a vysoké pece. Co ale s nimi, když výroba skončila? Zbourat? Předělat? Vyřešili to šalamounsky. Z celého průmyslového areálu vznikly takzvané Dolní Vítkovice, dnes národní kulturní památka a úžasná kombinace industriální a moderní architektury, kde si přijdou na své úplně všichni: děti i rodiče se zabaví a vzdělají ve Velkém a Malém světě techniky, milovníci hudby si mohou zajít na koncert do bývalého plynojemu, dnes multifunkční haly Gong, a všichni pak absolvovat exkurzi areálem, dozvědět se o jeho historii, projet se unikátním skleněným výtahem po trase vsázky vysoké pece a také na vysokou pec vylézt.

Společně s nedalekým Landek parkem, hornickým muzeem a přírodní památkou, tvoří Dolní Vítkovice unikátní komplex, který láká do moravskoslezské metropole spousty turistů. Areál je nejen jednou z nejnavštěvovanějších památek v kraji, ale v České republice vůbec.

Do vítkovického Velkého světa techniky vezměte své ratolesti. Budou nadšené. Budova je rozdělena na několik částí. V dětském světě nejmenší návštěvníci putují krajinou a mohou si projít například dílnu, farmu, staveniště či bludiště. Vše je interaktivní a dětem přizpůsobené. Svět civilizace vede děti k přemýšlení nad současným světem a působením člověka v něm, nad tím, jak nakládáme s přebytky, odpady, jak cestujeme či jíme. Svět vědy a objevů seznamuje návštěvníky s matematikou, fyzikou, lékařskými technologiemi, s novými materiály či s technologiemi nano a mikro. Děti si mohou pokusy samy vyzkoušet. Stejně tak tomu je i ve světě přírody, kde se děti dozví spoustu nových a zajímavých věcí o fauně, vesmíru, železe, energii, člověku a dalších věcech, které nás každodenně provázejí (dospělí koneckonců taky, není nad to si změřit, kolik máte tělesného tuku a zda už jste se přehoupli do pásma nadváhy).

V Malém světě techniky, takzvaném U6, umístěném v budově bývalé energetické ústředny, návštěvníci najdou technické vynálezy, které ovlivnily průmysl a zapříčinily technický pokrok, a to nejen u nás, ale i ve světě. Expozice jsou pojmenovány podle knih francouzského spisovatele Julese Verna.

Jak hodnotí oba světy techniky děti? Osmiletá Kristýna tvrdí: „V U6 se mi nejvíce líbila velikánská ponorka, na kterou se lezlo po žebříku nahoru a měli jsme krásný rozhled na celou U6. Ve velkém světě techniky mám ráda vodní svět pro děti, kde jsme mohli pouštět dřevěné lodičky, napouštět vodu do kbelíků a pak ji přelévat v kaskádě dolů, stavěli jsme hráze a roztáčeli mlýnky. Byla tam taky kuličková dráha. Kuličku jsme museli proudem vody dostříkat do cíle.“

A nakonec doporučujeme vydat se na komentovanou prohlídku areálem. Dozvíte se něco o historii Ostravy a Dolních Vítkovic, poznamenané nálezem uhlí i jeho těžbou, vyjedete výtahem po trase vsázky do pece a uvidíte také vysokou pec, pojmenovanou po slavném běžci Usainu Boltovi, zespoda i seshora. Výhled na město i široké okolí je vskutku impozantní. A můžete si dát i něco dobrého v kavárně, umístěné přímo na vrcholu vysoké pece.

Přeměna starého nepotřebného průmyslového komplexu na moderní areál, kde se konají nejen tyto exkurze, ale i koncerty, výstavy, sportovní akce či festivaly, se vskutku povedla. Kéž by něco podobného bylo dopřáno i dalším zchátralým továrnám a budovám.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.