Slunce ve sklenici

03.04.2019

Když se řekne Karibik, většina lidí si představí azurové modře, plno slunce, pohodovou hudbu a možná i piráty. Znalcům dobrého pití se ale určitě vybaví také karibský rum. A právem. Právě oblast Karibiku je považována za pravlast rumu, i když jeho základní surovina – cukrová třtina – paradoxně pochází z Asie a do Karibiku ji přivezli až Španělé.

Rum se destiluje z melasy, případně ze šťávy získané z cukrové třtiny. V podstatě na každém z ostrovů v Karibiku se vyrábí trochu jiný rum, ale všechny jsou moc dobré. Koho napadlo jako prvního vyrobit alkoholický nápoj z melasy, není jisté. Předpokládá se, že tento odpadní produkt z výroby cukru nechali poprvé zkvasit na alkohol otroci pracující na plantážích cukrové třtiny, pravděpodobně to bylo někdy v 16. století na Barbadosu, odkud se nápoj velmi rychle rozšířil do celého Karibiku.

Karibské rumy si do značné míry zachovaly punc svého původu. Na ostrovech, kde se mluví anglicky, převažují tmavší, plnější rumy s výraznou chutí melasy. Patří sem například Antigua, Barbados, Belize, Bermudy, Grenada, Jamajka. Svatá Lucie, Svatý Kryštof, Trinidad a Tobago. Specifické jsou rumy z ostrovů, kde se mluví francouzsky. Jsou označovány jako rum agricole (agricole je francouzsky zemědělský), nevyrábí se z melasy, ale ze šťávy z cukrové třtiny a jsou většinou sladší. Najdete je třeba na ostrovech Guadeloupe, Haiti, Martinik či Réunion. Jemné rumy, které zrají až 20 let, jsou označovány añejo (anglicky aged) a vyrábí se obvykle ve španělsky mluvících oblastech, tedy například v Dominikánské republice, na Kubě, nebo v Portoriku. Ale výrobci také rumy míchají a získávají tak zcela specifickou chuť. Z hlediska barvy se rumy dělí na světlé (blanco), zlaté (oro) a tmavé (dark). Světlé jsou nejlehčí a velmi často jsou základem populárních míchaných drinků. Zrají minimálně 6 měsíců. Zlaté svou barvu a sytou chuť získávají v dubových sudech, kde zrají maximálně 5 let. Tmavé mají nejvýraznější chuť i vůni, obvykle s výrazným tónem melasy, nebo dokonce karamelu. Existují i rumy kořeněné a ochucené.

Karibské rumy představují širokou škálu kvalitního alkoholu. Na našem trhu jsou k dostání stovky značek a vybrat si každý může podle toho, co mu vyhovuje. Vybírejte podle délky zrání, značky, obsahu alkoholu, druhu a dokonce i příchuti. Mezi nejpopulárnější patří značky Appleton, Bumbu, Conde de Cuba, Cubaney, Espero, Legendario, Plantation, Providencia, Pusser's, Siboney, Vizcaya a řada dalších. I když nejčastěji seženete dobrý rum už za několik set korun, koupit můžete i exkluzívní rumový dárek v hodnotě více než 60 tisíc. Ať už si vyberete jakoukoli značku, do vaší sklenice s ním určitě přistane taky kousek karibského slunce.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.