SJM a rozvod, jak na vypořádání SJM

03.08.2020

„Po rozvodu jsem se od manžela dozvěděla, že na vypořádání společného jmění nemám nárok, protože rodinu živil on a já jsem byla na mateřské dovolené se dvěma dětmi.“ Toto není v rozvodové praxi rozhodně výjimkou, přitom se zákonnou úpravou vypořádání společného jmění manželů obsaženou v občanském zákoníku je v zásadním rozporu. Na co tedy mají manželé při vypořádání SJM nárok? Hraje při rozdělení majetku opravdu roli to, který z manželů za trvání manželství vydělával více peněz a který se staral o děti?

V řízení o vypořádání společného jmění manželů je rozsah vypořádávaného majetku ponechán na rozhodnutí manželů. To znamená, že do společného jmění manželů sice ze zákona spadá veškerý majetek nabytý jedním nebo oběma manželi společně za trvání manželství s několika výjimkami (například dědictví či dar), ale manželé sami rozhodují, zda majetek ve společném jmění vypořádají všechen nebo jen jeho část. Vypořádávat lze nemovitosti, automobily, finanční prostředky na bankovních účtech manželů (bez ohledu na to, že jsou vedeny na jméno jen jednoho z manželů), hotovostní finanční prostředky, ale také dluhy a závazky, pokud v manželství vznikly ad. Majetek označený v návrhu na vypořádání lze pak v průběhu řízení dále rozšiřovat.

Pokud řešíte SJM a rozvod, výchozím pravidlem a kritériem pro vypořádání společného jmění manželů je rovnost vypořádacích podílů mezi manžely. Pokud jsou však v manželství přítomny specifické okolnosti, které by odůvodňovaly nerovnost podílů, může soud rozhodnout, že podíly manželů na společném jmění stejné nebudou. Jedná se o tzv. disparitu podílů. Soud v takovém případě přihlédne k potřebám nezaopatřených dětí, dále pak k tomu, jak se každý z manželů staral o rodinu, zejména jak pečoval o děti a o rodinnou domácnost a jak se každý z manželů zasloužil o nabytí a udržení majetkových hodnot náležejících do společného jmění. Další důvody pro disparitu dovozuje rozsáhlá soudní praxe a patří mezi ně například manželská nevěra, domácí násilí, alkoholismus, gamblerství či dlouholetá péče o děti. Vždy však platí, že důvody pro disparitu musí být v řízení o vypořádání vždy ze strany manžela, který ji namítá, řádně prokázány.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.