Proč nevyrážet na cesty bez kvalitního cestovního pojištění?

29.03.2024

Dovolená v zahraničí sice představuje skvělý způsob, jak si odpočinout, zažít něco nového a načerpat nové síly - ale co když se něco zvrtne? Ať už jde o akutní onemocnění, bolestivé zranění, nebo „jen“ ztrátu zavazadel – všechny tyto nepředvídatelné události mohou člověku pořádně zkomplikovat život. A co ty nejhorší scénáře, jako jsou autonehody a živelní pohromy?

Ve výše uvedených a mnoha dalších případech bývá k nezaplacení vhodně zvolené cestovní pojištění. Za pár korun vám zajistí klid v duši a finanční krytí v případě neočekávaných událostí. Navíc nemusíte ztrácet čas cestou na pobočku, jednoduše si sjednáte cestovní pojištění online.

Proč se do zahraničí pojistit?

Pokud jste se problematikou cestovního pojištění nikdy blíže nezabývali a do zahraničí cestovali bez něj, možná vás přesvědčí následující důvody.

V první řadě jde o peníze. Zdravotní péče v zahraničí může být velmi drahá. I v zemích, kde je poměrně levno, se mohou výdaje za ošetření a hospitalizaci vyšplhat do astronomických výšin. Díky cestovnímu pojištění zůstanou vaše peníze tam, kde mají být – pojišťovna za vás pokryje náklady na lékařskou péči, léky, repatriaci a další položky.

Velmi nepříjemná bývá i ztráta zavazadel. Představte si, že vám letecká společnost ztratí kufr s veškerými věcmi. Cestovní pojištění vám v takovém případě vyplatí kompenzaci, za kterou si budete moci pořídit náhradní oblečení a hygienické potřeby.

Pojistit se vyplatí také v souvislosti s riziky poškození či odcizení osobních věcí. Na dovolené se může stát cokoliv, například to, že vám někdo ukradne mobilní telefon, fotoaparát nebo notebook. Cestovní pojištění vám v takovém případě vykompenzuje finanční ztrátu.

V neposlední řadě se vám můžou hodit služby právního oddělení či asistenční linky. V případě potřeby vám pojišťovna zajistí právní pomoc a asistenční služby v cizím jazyce.

Jak vybrat to správné cestovní pojištění?

Nabídka cestovního pojištění je široká – a to i v rámci portfolií samotných pojišťoven (většinou nabízí několik různých variant či balíčků). Při výběru je proto důležité zvážit následující faktory.

Berte ohledy na specifika destinace, od které se chystáte odcestovat. Do exotických destinací a zemí s nízkou úrovní zdravotní péče je vždy lepší volbou komplexnější pojištění s vyšším limitem krytí.

Rozhodující je také délka pobytu. Čím déle budete v zahraničí, tím vyšší by mělo být krytí pojistky.

A konečně typ pobytu. Pokud se chystáte provozovat sportovní aktivity, toulat se po horách apod., je nutné najít pojištění, které kryje konkrétní aktivity.

Co se týče ceny cestovního pojištění, liší se v závislosti na výše uvedených faktorech. Najděte si takové pojištění, které vám bude vyhovovat především krytím – o nízkou cenu by vám mělo jít až na druhém místě.

I když si to stále někteří Češi myslí, cestovní pojištění není zbytečný výdaj. Naopak dovolenkářům a cestovatelům šetří spoustu peněz a nervů. S trochou štěstí ho nakonec nevyužijete, ale v případě potřeby vám může takříkajíc zachránit krk. Sjednejte si cestovní pojištění před každou cestou do zahraničí a hoďte starosti za hlavu.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.