Proč firmám výpočet uhlíkové stopy pomáhá získat tržní výhodu

21.01.2022

Dekarbonizace a uhlíková stopa jako hlavní cíl současné společnosti

K zastavení změn klimatu na úroveň, při které dopady nebudou katastrofické, je třeba provést strukturální změny ve fungování naší společnosti. Většina států světa se proto v rámci tzv. Pařížské dohody v roce 2015 zavázala, že učiní maximum pro udržení nárůstů průměrné globální teploty na 1,5 °C oproti předindustriální době. Tento cíl je lidstvu stále příliš vzdálen a vyžaduje, abychom do roku 2050 dosáhli uhlíkové neutrality a do roku 2030 snížili o polovinu emise oxidu uhličitého.

Jediný případ, kdy svět zažil alespoň nějaký pokles emisí, byl způsoben globální pandemií a přísnými omezeními zavedenými k zastavení jejího šíření. Odhaduje se, že v roce 2020 celosvětové emise CO2 klesly o téměř 8 % ve srovnání s rokem 2019. V Roce 2021 už ovšem emise opět rostly.

Abychom mohli skutečně začít se snižováním emisí, je nutné převzít kolektivní odpovědnost na úrovni jednotlivců, podniků i vlád. Pro společnosti přitom představuje přechod na uhlíkově neutrální ekonomiku rizika i příležitosti.

Ty lze řídit začleněním klimatické strategie do principů řízení podniku. Prvním doporučovaným krokem je výpočet uhlíkové stopy společnosti. Pochopení uhlíkové stopy organizace může organizaci pomoci:

* snížit finanční rizika
* připravit se na současné a budoucí předpisy
* identifikovat a využít tržní příležitosti
* zlepšit svoji reputaci
* uspokojit rostoucí spotřebitelskou poptávku po nízkouhlíkových produktech

Tento článek poskytuje přehled o přidané hodnotě výpočtu uhlíkové stopy společnosti.

Proč je dobré znát svoji uhlíkovou stopu

Měření vašich emisí je užitečné především pro to, abyste věděli, jak a kde lze v provozech vaší společnosti a hodnotovém řetězci dosáhnout snížení emisí. Uhlíková stopa firmy se skládá z celkového množství emisí skleníkových plynů, převedených na ekvivalenty CO2, které jsou produkovány v provozech, aktivitami, službami a dodavatelským řetězcem vaší společnosti v průběhu stanoveného období. Obrázek níže ukazuje, jaké aktivity lze do výpočtu dle globálních metodik zahrnout.

Analýza uhlíkové stopy firmy vám umožní odhalit hlavní zdroje emisí v celém hodnotovém řetězci vaší firmy. Odtud lze dále identifikovat příležitosti k jejímu snížení a zároveň si stanovit priority v závislosti na jejich dopadu na emise. Poskytuje také příležitosti ke zvýšení energetické účinnosti a snížení nákladů na energii.

Kromě snižování emisí a nákladů na energii může výpočet uhlíkové stopy přinést další výhody jako například:

*Je základním pilířem úspěšné strategie udržitelnosti
* Pomáhá s přizpůsobením vašeho podnikání současným klimatickým předpisům a tlaku společnosti na zapojení se do klimatického hnutí.

Měření emisí vám umožňuje připravit se na budoucí právní předpisy, které by jinak mohly mít negativní finanční dopad na vaši společnost a její hodnotový řetězec.

Zveřejňování výpočtu firemních emisí a transparentnost vašich klimatických cílů může být přínosem pro konkurenční výhodu a pověst vaší společnosti.

V rámci komplexnější enviromentální strategie pak firma můžete rozpracovat a specifikovat další významná témata vycházející například z rámce Spojených národů formulovaného skrze 17 cílů udržitelného rozvoje (tzv. SDGs).

Zajímá-li vás výpočet uhlíkové stopy, udržitelné strategie a možnosti snižování uhlíkové stopy, kontaktujte nás. Poradenská firma Sustainables s Vámi tuto problematiku ráda prodiskutuje a případně připraví návrh projektu ať už v oblasti měření uhlíkové stopy či strategií udržitelnosti.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.