Přírodní rezervace Milovice představí 3 druhy velkých kopytníků

13.10.2021

Na Nymbursku kolem Milovic býval kdysi vojenský prostor. Dnes tu najdete pastviny, po nichž se prohánějí zubři, pratuři a divocí koně. Budete si zde připadat jako za starých časů prvních zemědělců.

O vznik zdejší přírodní rezervace se zasloužila organizace Česká krajina, která má v ČR rovnou několik projektů. Jejím cílem je navrátit na naše území původní zvířata, jako jsou zubr evropský, los evropský, pratur nebo divocí koně, navrátit také motýly, podpořit sázení stromů, budovat biodiverzitu. Dalšími velmi zajímavými projekty jsou Návrat zubrů do ČR, Návrat divokých koní, Návrat praturů či Záchranný program losa evropského. Ale teď se pojďme přesunout zpět do Rezervace Milovice.

Návrat velkých kopytníků do Evropy

Velcí kopytníci se na našem území vyskytovali skutečně odpradávna, nejdříve divocí, poté domácí. Zarůstání stepí a otevřené krajiny však způsobilo jejich vyhubení. Ti současní, co žijí v rezervaci, byli dovezeni z Velké Británie (divocí koně) a Nizozemska (pratuři).

Na místě se jim daří. Bývalý vojenský prostor u Milovic nebyl vybrán náhodně. Vojáci totiž svou činností napodobovali přirozené narušování porostů, které mají typicky na svědomí kopytníci.

A daří se také rostlinám. Příchod velkých kopytníků výrazně pomohl například ohrožené květině hořci křížatému. Letos proběhlo jejich sčítání a výsledky jsou více než pozitivní. Od roku 2016 se populace hořců mnohonásobně zvýšila. Kopytníci roznášejí jeho semena.

Vynikající plán na nedělní odpoledne nebo celý den

Pastvina v Rezervaci Milovice se dá obejít zhruba za hodinku, cestou určitě spatříte nějaké divoké koně či pratury. Navazuje na ni Přírodní rezervace Pod Benáteckým vrchem, kde můžete objevovat zase zubry, či Tůně a mokřady Josefov. Návštěvu divokých koní lze spojit také se zábavně-naučným parkem Mirakulum. Tak neváhejte a přijeďte třeba už jen proto, abyste svým dětem ukázali, jak důležitá je ochrana přírody.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.