Přídržné magnety a odolné magnetické úchyty: Na co se vám budou hodit?

26.07.2023

V dnešním světě, kde se technologie a inovace neustále vyvíjejí, existuje jedna věc, která zůstává konstantní – velká síla magnetů. Magnety jsou všude kolem nás, od ledniček až po automobily. Ale silné neodymové magnety jsou poměrně křehké. Existují nějaké odolnější? Ano, magnetické úchyty a přídržné magnety. Podívejte se, co jsou zač a jak je můžete využít doma, v dílně, výrobě i v podnikání.

Co je to přídržný magnet

Přídržný magnet je speciální typ magnetu, který je navržený tak, aby měl velkou přídržnou sílu a zároveň byl odolný. Tyto magnety jsou obvykle vyrobené z neodymu, železa a boru – z neodymových magnetů. To je jeden z nejsilnějších dostupných magnetických materiálů dneška. Pro větší odolnost jsou zapouzdřené v pevném ocelovém pouzdře, které může navíc obsahovat závit pro našroubování, závitový čep nebo jiný systém pro uchycení magnetu.

Jak fungují přídržné magnety

Magnetické úchyty a přídržné magnety fungují na principu silné permanentní magnetické přitažlivosti, a to i bez elektrické energie. Když přídržný magnet přiblížíte ke kovovému povrchu ze železa, niklu nebo oceli či jiného feromagnetického kovu, magnet se přicvakne. A drží pevně.

Různé typy přídržných magnetů

Existují různé typy přídržných magnetů, například válcové magnetické úchyty a přídržné magnety s vnitřním závitem. K válcovému úchytu – magnetu můžete přišroubovat například šroub, závitovou tyč nebo závěsné oko či magnetický hák. Dobře použitelné jsou rovněž magnetické kruhy s prohlubní a otvorem na šroub ve tvaru kotouče nebo kvádru. Mají jeden nebo dva otvory na šroub se zápustnou hlavou. Seženete je v různých rozměrech s různou magnetickou silou.

Jak vybrat správný přídržný magnet?

Při výběru přídržného magnetu můžete postupovat podle těchto faktorů. Měly by vás zajímat:
* síla magnetu, pro lepší pochopení udávaná v kg,
* tvar a rozměry magnetu.

Velké přídržné magnety mají větší magnetickou sílu a mohou držet větší a těžší předměty, například nástroje. Malé magnety mohou být lehčí a snadnější na manipulaci, ale hodí se pro udržení lehčích předmětů.

Pogumované přídržné magnety

Pogumované, vodotěsné magnetické úchyty jsou speciální typy magnetů, které jsou obalené pryží, gumou. Pogumovaný obal chrání podklad, na který je magnet umístěný, před poškozením a poškrábáním. Díky svému pogumovanému obalu jsou tyto magnety schopné pevně držet i na klouzavých površích a jsou lépe chráněné proti přírodním vlivům, jako je vlhkost.

Pogumované přídržné magnety jsou velmi praktické, protože je můžete přicvaknout během chvilky bez potřeby vrtání nebo lepení a kdykoliv je lze opět sejmout. To je ideální pro použití na lakovaném kovovém feromagnetickém povrchu, který je náchylný k oděru, třeba na karoserii stojícího auta.

Například na webu Unimagnet.cz najdete různé typy pogumovaných magnetických úchytů s různými magnetickými silami a průměry. Třeba pogumovaný magnetický úchyt HS-22-G má magnetickou sílu 4,4 kg a je ideální pro umístění na lakované kovové feromagnetické povrchy náchylné k oděru.

Další variantou je magnetický úchyt s vnitřním závitem, jako je model PM-31-G, který má průměr 31 mm a magnetickou sílu zhruba 11 kilogramů.

Pro specifické použití, jako je uchycení kabelů, máte k dispozici také pogumované magnetické kabelové příchytky, ku příkladu KB-22 s průměrem 22 mm a magnetickou silou 4,4 kg.

Využití přídržných magnetů

Přídržné magnety mají širokou škálu využití. Mohou být použité pro připevnění různých předmětů k železnému povrchu, pro prezentaci drobného zboží v obchodě, k připevnění výstražných značek a reklamních cedulí, na výrobu magnetického držáku na nářadí a náčiní.

Tip: Podívejte se na další využití přídržných magnetů na blogu Magnetik.cz.

Pozor na bezpečnost se silnými magnety

Při práci s přídržnými magnety je rozumné dodržovat určitá bezpečnostní doporučení. Neodymové magnety a úchyty bývají velmi silné. Při neopatrném zacházení vám mohou způsobit zranění v podobě skřípnutých prstů, používejte ochranné rukavice a další ochranné pomůcky. Silné magnety nejsou v žádném případě vhodné pro děti.

Jak se starat o přídržné magnety?

Přídržné magnety vyžadují určitou údržbu, aby zůstaly v dobrém stavu. Magnety by měly být uchovávané v suchém prostředí, ideálně v interiéru. Díky tomu vám budou dlouho sloužit.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.