Předškoláci: pozor na bolavá záda

24.02.2020

U malých dětí většinou řešíme jiné věci než to, jestli je jejich batůžek správnou volbou. Neuvědomujeme si, že jim třeba i nechtěně můžeme chybným výběrem kazit držení těla a zakládat na bolest zad.

Zdraví na prvním místě

Menší děti se chtějí podobat dospělým a tak si brzy všimnou, že nosíme tašky a batohy a kabelky a chtějí mít také nějaký svůj. Bez rozmýšlení pak koupíme první, který vidíme a který se nám líbí a neřešíme, zda je vhodný či nikoli. Předškoláci už jsou často natěšení na školu a samozřejmě i nosí na zádech své batůžky a tašky, do kterých si naskládají knížky a hrají si na školu. Většinou ty samé batůžky, které jim pak dáme s sebou na výlet a ve kterých si nesou pití, plyšáka a pláštěnku. I předškolní batohy by přitom měly splňovat základní kritéria pro pohodlné a zdravé nošení, abychom měli jistotu, že svým dětem neničíme záda. Mnoho dětí má už v šesti letech vadné držení těla a s ohledem na jejich další vývoj a rizika chronických bolestí zad či dalších zdravotních problémů se vyplatí batohy pro předškoláky vybírat pečlivě. Základem jsou pevná, anatomicky tvarovaná záda a široké popruhy, které pomohou rozložit váhu a tlak na ramena.

Pro školáky

Návyky, které získá dítě ještě před příchodem do školy, ho pak budou i dále provázet. Mezi ty hlavní patří nutnost nosit batoh na obou ramenech a nikoli jen ledabyle přehozený přes jedno rameno. Anatomicky tvarované batohy do školy jsou ale velmi pohodlné a tak si školák sám nasazuje popruhy na obě ramena, protože nošení takového batohu je příjemné. Tento zvyk se pak bude hodit i v dospělosti, neboť právě jako dospělí máme tendenci vše jen přehodit přes rameno a vyrazit k autu nebo na hromadnou dopravu. A pak si stěžujeme na bolesti zad, aniž bychom si uvědomili, že si za ně velkou měrou můžeme sami právě špatným nošením zavazadel přes rameno.

Pohodlné batohy si užijí předškoláci na výletech se školkou i rodiči a navíc si osvojí správné nošení a poznají, že dobře vybraný batoh se nosí příjemně a nikde nepřekáží.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.