Poznejte megalitické stavby i památky novověku, Malta skutečně stojí za výlet

23.11.2018

Maličká, ale zato o to krásnější. I taková totiž umí být Malta, ostrovní stát, nacházející se nedaleko italských břehů, díky mezinárodnímu letišti spojený s celou Evropou doslova od Barcelony po Moskvu. Pamětihodnosti tu rozhodně nehledejte jen ve Vallettě, toto město bylo založeno až v novověku. Tak například takové megalitické stavby, jichž je tu více než čtyřicet, jsou mnohem staršího data.

Krátké výlety do vnitrozemí odhalí tisíciletou kulturu Malty

Když se řekne Malta, mnoha lidem se vybaví písečné a kamenité pláže, z nichž některé jsou oceněné i prestižní Modrou vlajkou. Jak se dozvíme i z cestovatelského webu Desperado.cz, zdejší metropole Valletta je sama o sobě velmi zajímavá, ale na větším z maltských ostrovů je toho mnohem víc. Církevní stavby v hlavním městě sice možná nezastíní na první pohled svým vzezřením, ale jsou tu o poznání déle. Megalitické chrámy, jako je třeba Hagar Qim, se rozprostírají na jižním pobřeží a mají skutečně obrovské kouzlo. Komplex má za sebou pár tisíc let historie, i když se o něm dnes ještě mnoho neví. A to se v jeho sousedství nachází hned další – Mnajdra. Kromě ruin kamenných staveb se zde našlo jen pár sošek, které zřejmě představovaly velekněžky. Odrazí se od toho v budoucnu archeologové a další vědci?

Kam dále se vydat na Maltě?

Pokud hledáte klid a pohodu, určitě vás osloví rybářské městečko Marsaxlokk. Je známé jako centrum rybářů na Maltě a najdete zde přístav plný pestrobarevných loděk zvaných luzzu. Milovníky historie jistě zaujme pevnost, postavená na obranu proti krutým osmanským nájezdům. Ve vnitrozemí se pak rozkládá město Mosta, kde na první pohled zaujme jedna z největších evropských rotund. Na tu sice spadla za války německá bomba, ale tak elegantně propadla kupolí, že napáchala opravdu jen minimální škody. Bombu si dnes můžete prohlédnout ve válečném muzeu ve Vallettě. A co nějaká přírodní krása na závěr? Může to být výlet k unikátnímu mořskému jeskynnímu komplexu Blue Grotto. Tato přírodní lokalitu se nachází v sousedství již zmíněno chrámu Hagar Qim. Dostanete se sem autobusem a pokud na to máte žaludek, můžete jeskyně prozkoumávat z paluby houpající se loďky.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.