Poprvé na horách s dětmi? Několik tipů, na co nezapomenout

25.08.2022

Děti milují společné zkoumání přírody, objevování nových míst a sbírání drobných větviček, kamínků a koblih. Určitě to dobře znáte a nezáleží při tom, jestli jste pár kilometrů od domova, nebo na druhé straně planety. Když vás už omrzí procházky po okolí, využijte potenciál naší země a vezměte je na hory.

Turistika je možná s dětmi v každém věku. Musíte si ovšem vybrat vhodné místo, praktické pomůcky a přizpůsobit náročnost nejmladším členům rodiny. Pokud dítě umíte odnést v nosiči, záleží hlavně na vaší kondici a na počasí. Pokud však má dítě chodit samostatně, vybírejte trasy s malým převýšením nebo takové, kde máte v případě nouze možnost využít lanovku nebo horskou železnici. Na co si ještě dát pozor při prvním výletu do hor s dětmi?

Vše připravte večer před odjezdem

Toto pravidlo je dobré i když jdete do hor ve společnosti dospělých, ale s dětmi to platí dvojnásob. Večer před odjezdem si sepište dopis věcí, které budete potřebovat a všechny zabalte a zkontrolujte.

Přibalte si například dostatečné množství dobrot a občerstvení, hračky, dalekohled, trekingové hole, ponožky navíc, krém na opalování, vlhčené ubrousky, hračky, náplasti, repelent, dezinfekční sprej a krém na případné štípance. Přidejte i dostatečné množství vody, ideální je, aby měl každý člen výpravy svou vlastní turistickou láhev.

Zachyťte své zážitky originálním způsobem

Výlet má být zábavný, proto posilněte dobrodružného ducha svých dětí a nezapomeňte si udělat pár vzpomínek. Dovedete si představit, že si za pár let budete prohlížet fotoalbum a společně vzpomínat na rodinné zážitky? Můžete je originálně ozvláštnit speciálními turistickými mikinami s vlastním potiskem.

Zkombinujte například motiv hor s vaším rodinným mottem, příjmením nebo přezdívkou každého člena rodiny. Není to jen roztomilé gesto, ale zároveň tradice, která upevňuje vztahy ve vaší rodince. Pokud si vyberete výrazné barvy, pomohou vám i v tom, abyste se jeden druhému neztratili z dohledu.

Občerstvení je klíčové

Když chcete strávit příjemný čas na horách s dětmi, občerstvení je mezi top důležitými prvky výletu. Zabalte si dostatečné množství jídla, pití a dobrot. Měly by být různorodé, slané, sladké i zdravé. Pokud chcete někde opékat (samozřejmě, pouze na místech, kde je to povoleno), vezměte si dostatek vody i k uhašení ohně.

I když dětem obvykle nedovolíme jíst sladkosti, během turistiky jim obvykle dáme výjimku. Cukr jim dodá rychlou energii a motivuje je doslova dohnat na další místo.

Spánek mimo domov

Pokud se rozhodnete svůj pobyt na horách prodloužit a přespat v nějaké chatě, měli byste si dopřát co největší komfort. Když jste přespávali na horách jako pár v jednoduchém srubu, s dětmi to bude trochu složitější. Pitná voda, funkční toaleta a sprcha, dostatek (teplého) jídla a případné hřiště v blízkosti chaty jsou velkými plusy. Když se ubytujete s malými dětmi, velmi oceníte i dětskou postel se zábranou, aby se i v cizím prostředí cítili bezpečně.

Nechte děti, aby vás vedly

Samozřejmě, vy máte na starosti mapu, kontrolujete značky a staráte se o to, abyste se neztratili. Ale dovolte dětem jít vpředu a určovat tempo. Když mají pocit, že jsou vůdci během vaší dobrodružné cesty, víc je to baví a motivuje pokračovat. Ptejte se jich, kam chtějí jít, jsou-li na cestě křižovatky (a pokud se v dané oblasti vyznáte). Nenahánějte je, když se přistavují u zajímavých skal, stromů, pokud sledují zvířátka, například brouci, nebo pavoučí sítě či houby. Jakákoli procházka s dětmi bude zahrnovat velké množství zastávek, proto se na to mentálně připravte.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.