Pohodlná sedačka – jak vybrat tu, která po čase nezmění tvar a radost Vám bude dělat i několik let

11.07.2019

Životnost pohodlné sedačky je do velké míry dána tím, jak kvalitní je její konstrukce, rám i výplň. Z toho důvodu jsme pro Vás sepsali několik tipů, jak si vybrat sedačku, která Vám ve Vaší domácnosti bude dělat radost několik let a bude stejně pohodlná jako na začátku. V článku Vás seznámíme s tím, jak poznat kvalitní konstrukci i rám. Porovnáme pro Vás existující typy výplní a představíme jejich hlavní přednosti a nedostatky. V závěru článku zmíníme ještě několik dalších kritérií, která byste měli při výběru sedačky také zohlednit.

Pohodlná sedačka – základem je správný výběr konstrukce a rámu

Konstrukce ani rám sedačky sice na první pohled vidět nejsou, ale jejich správný výběr je stejně důležitý jako volba potahového materiálu. Udává celkové pohodlí a dlouhověkost daného nábytku.

JAK SE POZNÁ KVALITNÍ KONSTRUKCE A RÁM:

* Bytelná konstrukce i rám se vyrábějí z tvrdého dřeva jako je buk, dub nebo javor. Dlouhověkost bude zaručena také ocelovou konstrukcí.
* Rám sedáků je vyroben z vysušené dřevo, které minimalizuje riziko prasknutí a předchází uvolnění držáků z pružin.
* Ke spojování rámu dochází čepováním jednotlivých dílů do sebe.
* Jednotlivé části konstrukce jsou k sobě přilepeny speciálním lepidlem a přidělány pomocí nastřelovacích spon, vrutů i šroubů.

Prodejci mají od výrobců velké množství informací, které jsou ochotni zájemcům o konkrétní sedačku poskytnout. Problémem je, že zákazníky povětšinou zajímá jen cena, vzhled, subjektivní pocit pohodlí a termín doručení.

Tip pro Vás: Vždy od prodejce žádejte náhled materiálu, který byl při výrobě sedačky použit. V prodejně jsou většinou k dispozici obrázky průřezu s podrobným popisem jednotlivých částí.

Výplň

Od volby výplně se odvíjí to, jak bude sedačka tvrdá či měkká. Při výběru výplně je vhodné upřednostnit tu, která má dobré paměťové vlastnosti a vytvaruje se podle postavy konkrétní osoby. Díky tomu dosáhnete pohodlného sezení, při kterém je tělo drženo v přirozené poloze.

JEDNOTLIVÉ DRUHY VÝPLNÍ:

Polyuretanová pěna (PUR)

* Vysoce kvalitní a pružný molitan. PUR pěna má vysokou tvarovou stálost a vynikající odpor proti stlačení.
* Nevýhodou molitanu je jeho nízká vzdušnost.

PUR + peří

* Polyuretanová pěna doplněná o husí, kachní, nebo jiné peří. Ideální varianta pro osoby, které preferují měkčí posezení.

Studená pěna (HR)

* Materiál s dobrou tvarovou stálostí. Je hodně pevný a díky velkým pórům také vzdušnější než molitan.
* Studená pěna je typická svou dlouhou životností a elasticitou.

Visco pěna

* Jedná se o pěnu s paměťovým efektem. K výrobě je použita speciální PUR pěna s otevřenou buněčnou strukturou a jemnými póry.
* Díky svým vlastnostem mění tuhost v závislosti na tělesné teplotě a přizpůsobí se tak křivkám lidského těla.

Tip pro Vás: V prodejně se na sedačku vždy posaďte. Díky tomu ihned zjistíte, jestli pro Vás bude dostatečně pohodlná nebo ne.

Mechanismus polohování a výběr kvalitního podnoží

Pokud jste se rozhodli k nákupu sedačky s opěrkami hlavy či nohou, nebo s volbou rozkladu, zajímejte se o to, jak je celý mechanismus polohování řešený. Vše si vyzkoušejte ihned v prodejně.

Zaměřte se také na samotné podnoží sedačky. Díky vyšším nohám se Vám bude pod sedačkou snadněji uklízet. Důležitá je také volba materiálu. Ideální bude opět masivní dřevo nebo kov.

Přečtěte si, jak vybrat rozkládací pohovku, která Vám dopřeje i kvalitní spánek.

Tip pro Vás: Až budete vyměřovat místnost, do které chcete sedačku pořídit, nezapomeňte připočítat prostor na rozklad tak, aby kolem byl pořád dostatek průchozího místa.

Díky tomuto článku už přesně víte, jak správně vybrat konstrukci, rám i výplň sedačky tak, aby se Vám tato investice co nejvíce vyplatila a nábytek Vám vydržel roky. Dobře zvolená sedačka Vám bude poskytovat pořád stejné pohodlí a bude vypadat přesně tak, jako když jste si ji kupovali.

Dalšími důležitý faktory při výběru jsou velikost a potahový materiál. Než přejdete k samotnému nákupu, ujistěte se, že máte všechny potřebné informace.

Preferujete spíše sedačky s měkkou nebo tvrdou výplní? Spoléháte se při jejím výběru na svůj vlastní úsudek, nebo si necháte rádi poradit odborníkem?

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.