Osvětlete si správně předsíň

16.02.2019

Předsíň bývala vždy takovou Popelkou – zejména pokud jde o osvětlení. A přitom děláme chybu. Je to místo, kde než vyrazíme z domova, naposled spočineme očima na svém obrazu v zrcadle a ověříme si, jestli je vše, jak má být. A bez pořádného světla to nejde.

Málokdo má předsíň s dostatečným přirozeným osvětlením. Zejména v bytech jde o místnost obvykle zcela bez oken a bez kvalitního osvětlení se v ní neobejdeme. Jak si správně vybrat osvětlení do předsíně?

Stropní osvětlení do předsíně jako standard

Nejčastěji máme v předsíni elektrické rozvody připraveny na klasická stropní svítidla. I když bývá strop v předsíni stejně vysoký jako v jiných místnostech, jde o malý prostor, mnohdy využitý až do posledního milimetru podlahové plochy a zastavěn velice často vestavěnými skříněmi až do stropu. Proto se sem žádná visící světla nehodí. Ideální je ploché stropní svítidlo, které se o prostor nepopere s vchodovými dveřmi, ani s dveřmi šatníkové skříně.

Nástěnná svítidla jako hlavní i doplňkový zdroj osvětlení předsíně

Pokud máte větší předsíň, nebo v rodinném domku předsíň propojenou se schodištěm, oceníte i předsíňová nástěnná svítidla. Ovládaná by měla být centrálním vypínačem, ne individuálními vypínači u každého světýlka. Vhodné je i jejich napojení na pohybové čidlo.

Podhledová svítidla jsou v předsíni nejméně náročná na prostor

Předěláváte předsíň zásadněji? Připravte ji na zabudovaná podhledová svítidla. Jsou naprosto nenáročná na prostor a nic předsíni nesluší tolik jako právě ona. Ideálním řešením jsou dnes LED podhledové panely. Avšak v předsíni nebudou problémem ani podhledová svítidla s halogenovou žárovkou. Nejde o místo, kde bychom svítili pořád, a tak se nijak zásadně na naší spotřebě elektřiny neprojeví.

Efektním řešením do předsíně jsou rovněž bodovky

Typickým zdrojem pro bodové osvětlení jsou dnes GU10 nebo LED žárovka E14. Bodovky umístěné místo stropního osvětlení je vhodné vybrat jako multisvětlo s několika žárovkami. Každá se pak nasměruje v předsíni jiným směrem, a osvítit se tak dá velice zajímavě celý prostor. Dalším řešením je k bodovkovému stropnímu osvětlení přidat ještě další jednotlivé bodovky ve stejném designu. Bodová světla mohou doplňovat i jiná, třeba podhledová stropní svítidla.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.