Okna - základ každého domu a bytu

26.04.2021

Proč jsou okna důležitá, asi není potřeba sáhodlouze rozebírat - jednak zaručují dostatečné prosvětlení interiéru a zároveň umožňují účinné odvětrávání místností. V neposlední řadě se okna starají i o zajištění tepelného komfortu, neboť pokud dobře těsní, tak dokáží efektivně zabraňovat úniku tepla z místností během zimních dnů a naopak zabraňují proniknutí teplého vzduchu do interiéru během horkých letních dnů.

Není tomu zas tak dávno, kdy nás zachvátila doslova mánie vyměňování starých dřevěných oken za ta plastová. Obzvlášť ve městech je problém narazit na stavby s původními dřevěnými okny, ty jsou prakticky už pouze záležitostí historických center měst. Není se ale čemu divit, neboť plastová okna jsou v porovnání s těmi dřevěnými nesrovnatelně levnější a zároveň nepotřebují prakticky žádnou údržbu.

Dají se sehnat okna různých rozměrů i tvarů

Většina bytů a domů je vybavena okny standardizovaných rozměrů, které není problém sehnat ve všech specializovaných obchodech. Avšak problém může nastat v případě, že má vaše nemovitost atypická okna, v takovém případě vás totiž bude čekat složité hledání s nejistým výsledkem. Zkusit můžete třeba Baumax, kde mají skladem levná okna různých rozměrů a tvarů - třeba mezi nimi objevíte i to, jež se bude hodit zrovna vám.

Pokud se vám ale nepodaří okno požadovaného rozměru objevit, poté vám nezbude nic jiného než si nechat vyrobit okno na zakázku, což je samozřejmě finančně dosti nákladná záležitost. Mnoho lidí má obavy z toho, že se jim nepodaří obstarat si náhradní sklepní či jiná méně tradiční okna v případě, že jim ta stará doslouží. To je ale naštěstí neopodstatněný strach, nabídka sklepních oken je totiž dostatečně široká na to, abyste si i vy mezi nimi našli okno, které zrovna potřebujete.

Hodit se může i praktická síť proti hmyzu

Kromě samotných oken, které se ve většině případů prodávají s dvojitými skly, což zefektivňuje tepelnou izolaci, je dobré myslet i na nákup příslušenství k oknům. Konkrétně za pořízení stojí třeba síť proti hmyzu do okna, která vám umožní mít okno otevřené i v létě, aniž by vás otravoval všudypřítomný hmyz. Stejně tak vám umožní v noci svítit, aniž byste měli pokoj plný poletujícího hmyzu.

V případě potřeby se dá mezi příslušenstvím sehnat i náhradní okenní klika nebo těsnění. V neposlední řadě je potřeba myslet na nákup parapetu k oknu, můžete si na něj třeba postavit kytky, který bude v ideálním případě barevně ladit. K dostání jsou jak bílé parapety k plastovým oknům, tak i dřevěné či dokonce ocelové parapety. Stejně tak se vyrábí i široké spektrum typů oken podle otevírání - od vyklápěcích oken přes dvoukřídlá okna až po okna s pravým, případně levým otevíráním.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.