Největší letiště světa roste v Istanbulu

18.07.2018

Mezi velmi vytížená evropská letiště patří Atatürkovo letiště v tureckém Istanbulu. Původně bylo otevřeno v roce 1924, ale v současnosti již jeho kapacita nestačí, ačkoli ročně ho využije přes 60 milionů lidí a patří mezi 5 nejrušnějších v Evropě. Proto byla před několika lety zahájena výstavba zcela nového letiště, které by mělo po dokončení všech etap výstavby, což je plánováno na rok 2023, dosáhnout celkové kapacity 150 až 200 milionů cestujících ročně. Pro srovnání – londýnské Heathrow přepraví ročně více než 78 mil. cestujících, mezi 60 a 70 miliony osob je kapacita letišť v Amsterdamu, Paříži a Frankfurtu nad Mohanem (údaje z roku 2017).

Oficiální jméno letiště bude oznámeno až na konci října, kdy bude dokončena první etapa výstavby, která umožní leteckým společnostem přepravit až 90 milionů lidí ročně. Stane se tak jedním ze tří největších letišť na světě. Zatím je označováno jako Istanbulské nové letiště či Třetí letiště.

Předpokládá se, že jedním z prvních cestujících se stane turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecké aerolinie (Turkish Airlines), pro které se nové letiště stane domovským leteckým přístavem, oznámily 14. července, že první lety budou směřovat do hlavního města Turecka Ankary, do mezinárodně neuznané Turecké kyperské republiky a do Ázerbájdžánu.

S otevřením nového letiště souvisí velké rozšíření národního leteckého přepravce, který ještě letos předpokládá zařazení 14 nových letadel, včetně 4 nákladních, do své flotily a příští rok má objednány další letouny nové generace. S tím souvisí i masivní nabírání nových zaměstnanců, Turecké aerolinie plánují nabrat 3000 osob jako leteckého personálu. Letiště přijme 1600 zaměstnanců pro pozemní služby.  

Po dokončení první fáze odbaví nové letiště díky šesti ranvejím a 143 nástupním mostům denně 3500 příletů a odletů. Délka pásů přepravního systému na zavazadla dosáhne 42 km a parkoviště bude mít kapacitu 25 000 vozů. Opačný osud čeká Atatürkovo letiště, i když bylo nedávno modernizováno. Mělo by sloužit zejména pro soukromé a cargo lety, ale postupně se počítá s jeho úplným zánikem.


Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.