Nejlepší místa k návštěvě ve Slovinsku

11.02.2023

Slovinsko, zastrčené mezi Itálií, Rakouskem a Chorvatskem, je tak malé, že byste ho mohli přeskočit – ale to by byla chyba. I když je to zhruba velikost Massachusetts, má velký vizuální punc: alpské vesnice, hrady na útesech, smaragdová jezera, pole bílých koní a některé z nejkrásnějších lesů na celém světě.

Jinými slovy, je to pohádkové prostředí, které ožívá. Slovinsko, země ve střední Evropě, je známé svými horami, lyžařskými středisky a jezery. Slovinsko je známé svou krásnou krajinou, jezery a dramatickou scenérií. Zde jsou některá z nejlepších a nejkrásnějších míst, která země může nabídnout – začněte si balit kufry.

Pro plný zážitek ze Slovinska si zakoupíte dálniční známku online přes https://vignetteslovenia.si/cs/ a ušetříte si čas strávený na hranici nebo na pumpě. Je to rychlé, bezpečné, bezproblémové a pohodlné. Jednoduše si zvolte typ vozidla, zaregistrujte údaje o svém voze a proveďte platbu. Jednodušší už to ani nemůže být. Navíc při použití elektronické dálniční známky šetříte i životní prostředí, nemusíte lepit žádnou nálepku na čelní sklo.

Bledské jezero

Existuje důvod, proč je jezero Bled jedním z nejoblíbenějších slovinských míst. Se svými smaragdovými vodami, ostrůvkem posetým kostely, výhledem na Julské Alpy a Disneyho hradem na kopci nebudete mít nouzi o dokonalý výhled.

Náhorní plošina Pokljuka

Pokljuka se nachází v Triglavském národním parku v nadmořské výšce asi 3 600–4 600 stop a je náhorní plošinou lesů a idylických horských pastvin, jako jsou Uskovnica, Lipanca a Zajamniki (na obrázku). Je známá svými zařízeními pro zimní sporty a je oblíbeným výchozím bodem pro pěší turistiku v Julských Alpách.

Lublaň

Slovinské hlavní město je tak romantické a okouzlující, jak přicházejí – a čisté, protože ho Evropská komise označila za „Zelené hlavní město Evropy 2016“. Projděte se starým městem pouze pro pěší, popíjejte kávu u listnatých břehů řeky Lublanice nebo si prohlédněte barokní architekturu a lublaňský hrad ze šestnáctého století na kopci.

Škocjanské jeskyně

Toto místo světového dědictví UNESCO se nachází v oblasti Kras, vápencové náhorní plošině táhnoucí se od jihozápadního Slovinska po Itálii. Systém jeskyní se skládá z 5,8 mil podzemních chodeb, vodopádů a peřejí a obrovské Martelovy komory – jedné z největších podzemních komor na světě. K dispozici jsou prohlídky jeskyní a podzemní řeky s průvodcem.

Predjamský hrad

Predjamský hrad v gotickém stylu je snadno jedním z nejdramatičtějších hradů světa, postavený přímo na úbočí 404 stop vysoké skály, která skrývá síť jeskynních chodeb. Prohlídky hradu jsou dostupné po celý rok, i když zimující netopýři v jeskyních omezují podzemní prohlídky na měsíce květen-září.

Piran

Piran se nachází na malebném poloostrově na pobřeží Jaderského moře a je jedním z nejkrásnějších slovinských měst. Jeho staré město určené pouze pro pěší připomíná Benátky v miniaturách s gotickou architekturou, venkovními vinárnami, úzkými uličkami a zářícími západy slunce.

Soutěska Vintgar

Soutěska Vintgar, která se nachází něco málo přes dvě míle severně od jezera Bled, je divoká přírodní památka nacházející se v srdci Julských Alp (je součástí Triglavského národního parku). Soutěskou se vine více než 5000 stop dřevěných chodníků, které vás zavedou přes peřeje, tůně a řeky, než se dostanete k velkolepému vodopádu Šum.

Řeka Soča

Soča, která protéká 86 mil Julskými Alpami v západním Slovinsku a Itálii, je jedna vážně krásná řeka – překvapivě čistá a neskutečně smaragdová. Dobrodruzi se hrnou do jeho vod pro rafting na divoké vodě, jízdu na kajaku a canyoning.

Maribor

Druhé největší město Slovinska je provinční a okouzlující, se středověkým Starým Městem, centrálními ulicemi určenými pouze pro pěší a panoramatem definovaným oranžovými střechami a zvlněnými kopci. Město je také místem slavné památky: "nejstarší vinná réva na světě." Stará Trta (doslova „Stará réva“) je stará více než 400 let a je symbolem bohaté vinařské kultury v Mariboru.

Kranjska Gora

Kranjska Gora je jedno z nejlepších slovinských středisek (zejména v zimních měsících), vybavené mnoha hotely, restauracemi a sjezdovkami. Oblast je obklopena úžasnými jezery a některými z nejvyšších vrcholů Julských Alp.

Škofja Loka

Škofja Loka je jedním z nejstarších měst ve Slovinsku a nachází se trochu mimo vyšlapané turistické cesty (asi 28 mil západně od Lublaně a 26 mil jižně od Bledu). Stojí za to projet se, zejména proto, že město je jedním z nejpohádkovějších míst v zemi – vzpomeňte si na kopcovitou krajinu, budovy s barokními freskami a kamennými věžemi a hrad, který je v noci osvětlený.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.