Na výlet do pražské ZOO

30.09.2021

Pražská zoologická zahrada patří mezi nejvyhledávanější návštěvnické cíle u nás. První snahy o její zřízení se objevily již koncem 19. století, ale otevřena byla až v září 1931 na darovaných pozemcích v Troji. Velkou zásluhu na jejím zřízení měl profesor Jiří Janda. Již v roce 1937 se zaměstnancům ZOO Praha podařilo odchovat jako prvním na světě mládě kondora andského a o pět let později také jako první odchovali mládě medvěda ledního. Další významnou osobností v čele zahrady se stal dr. Zdeněk Veselovský. Pod jeho vedením dosáhla ZOO mnoha významných chovatelských a vědeckých úspěchů, včetně vedení mezinárodní plemenné knihy koní Převalského (od roku 1960). Další velký rozvoj zahrady nastal po roce 1989, kdy vyrostla řada nových pavilonů. ZOO Praha přežila i katastrofální povodně roku 2002, kdy voda zasáhla téměř polovinu jejího území. Symbolem povodní byl lachtan Gaston, který uplaval a podařilo se ho chytit až v Německu u Drážďan. Bohužel svůj výlet nepřežil, stejně jako některá další zvířata.

Ale ZOO povstala z popela a celkem ve zdraví s pouhými škodami na majetku překonala i další povodně v roce 2013. Velkou zásluhu na rozvoji ZOO v posledních dvaceti letech měl její ředitel Petr Fejk (od roku 1997 do roku 2009) a jeho nástupce Miroslav Bobek (od roku 2010 dosud). Obrovskou popularitu získaly ZOO gorily nížinné, které měly dokonce svou vlastní reality show Odhalení. V roce 2004 zde přišlo na svět první v Praze odchované gorilí mládě – samička Moja.

Své aktivity ZOO Praha neomezuje jen na Českou republiku. Podílí se na návratu koní Převalského do jejich domovského Mongolska a od roku 2013 také organizuje Toulavý autobus, projekt na ochranu goril a dalších zvířat ve střední Africe. V anketě cestovatelského serveru TripAdvisor se Zoo Praha pravidelně umisťuje v první desítce nejlepších světových ZOO.

ZOO Praha v číslech

ZOO se rozkládá na ploše 58 hektarů, z čehož 50 hektarů tvoří expozice zvířat. Těch je celkem 150 ve 13 pavilonech. Počet návštěvníků v posledních letech pravidelně překonává hranici 1,4 mil. návštěvníků za rok. Na konci roku 2018 se o zvířata i spokojenost návštěvníků staralo celkem 235 zaměstnanců. V ZOO Praha bylo ke stejnému datu chováno celkem 5 049 jedinců 676 druhů. V roce 2018 se v zoologické zahradě narodilo 1 340 mláďat 219 různých druhů. Denně zvířata zkonzumují stovky kilogramů ovoce a zeleniny, spoustu hmyzu, 1 200 kg sena, 22 kg ovsa, 2 kontejnery větví, 120 kg sladkovodních a 38 kg mořských ryb, 215 kg masa a více než 400 myší.

Největší taháky ZOO

Pavilon goril obývá gorilí rodinka vedená samce Richardem. Gorily jsou v ZOO chovány již od roku 1963, ale v posledních letech je o ně enormní zájem. Nejmladším členem tlupy je sameček Ajabu, který se narodil v roce 2016. Největší skupina slonů indických chovaných u nás obývá Údolí slonů. Kromě vytápěného pavilonu mají sloni k dispozici více než 8 000 m2 výběhů, na kterých je mohou návštěvníci pozorovat ze speciálních stezek. Velmi populární je Maxmilián. Narodil se v roce 2016 jako první slůně, které bylo v pražské ZOO i počato. Díky proskleným čelným stěnám bazénů v dalším z pavilonů lze pozorovat také dovádění hrochů ve vodě.

Unikátní je i Velemlokárium - pavilon velemloků čínských, vybudovaný částečně jako pocta Čapkově Válce s mloky. Obývá ho i největší velemlok v Evropě Karlo, který měří 155 cm a váží 26,5 kg. Kousek pralesa přímo z jihovýchodní Asie naleznete v pavilonu Indonéská džungle, který je domovem orangutanů, makaků a gibonů, ale také plazů, ptáků a dalších drobných savců. V Africkém domě hrají zase hlavní roli žirafy, zebry a antilopy. Pavilon velkých želv je domovem želv sloních a želv obrovských, ale v ZOO Praha jsou i další zvířata, např. tučňáci, lachtani, tygři, lvi, levharti, klokani, velbloudi, lední medvědi a mnoho dalších. Dětská ZOO ukazuje mladým návštěvníkům typický středoevropský statek s domácími zvířaty, ale exotickými ptáky a dalšími tvory.

V zoologické zahradě je řada dalších atrakcí pro celou rodinu. Podrobnosti k programu a další informace pro návštěvníky najdete na www.zoopraha.cz.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.