Máte rádi víno? A ochutnali jste už kanadské?

01.10.2019

Zatímco v letních měsících jsme si pochutnávali na svěžích bílých a šumivých vínech, s nadcházejícím podzimem bychom měli svůj vinný lístek trochu obměnit. Na řadu tak přicházejí vína červená a burčák. Ale nejenom ta.

Každé roční období patří jiným druhům vín. Podzim je přímo stvořený pro vychutnávání si delikátnějších vín, jako je třeba burgundské. Čím více se venku bude ochlazovat, tím více byste si měli dopřávat vína pro zahřátí a posilnění. Na řadu pak přicházejí silná červená vína. A před spaním si můžete dát skleničku hřejivého portského.

Alkohol konzumujte přiměřeně

O červeném vínu se říká, že je mlékem starců. Podle jedné studie má přiměřená konzumace červeného vína prospívat kardiovaskulárnímu systému. Jiná zase tuto teorii vyvrátila. To však nic nemění na faktu, že sklenička dobrého vína nám neuškodí. Větší konzumace jakéhokoliv alkoholu ovšem může vést k alkoholismu! Pokud tedy konzumovat alkohol, tak jedině ten kvalitní a v rozumné míře!

Nepijte, ale vychutnávejte!

A kde je kvalitní alkohol k sehnání? Ideálně v renomované vinotéce. Pokud se v nabídce vín ztrácíte, neváhejte se přihlásit na degustaci vína, při které vás do tajů vína zasvětí profesionální sommelier. Doporučí, jaká vína by neměla chybět ve vaší domácí vinotéce, a poradí, při jakých příležitostech jaká vína vlastně pít. Nemyslete si, pití vína je svým způsobem uměním. Nejde totiž o to se opít, ale víno se naučit vychutnávat.

Na špici je i Kanada

Dobrou zprávou pro všechny milovníky vína je, že tento nápoj se prakticky všude na světě zlepšuje. Kvalitní vína dnes produkuje Austálie, Nový Zéland, Jihoafrická republika, Itálie, Španělsko, Francie i Česko. A na vinařskou špici se dostala i Kanada. Ontarijská kanadská vína dokonce disponují pečetí VQA/The Vintners Quality Alliance, což je obdoba označení AOC ve Francii či DOC v Itálii!

Kanadská vinařství

V Kanadě se nacházejí hned čtyři významné vinařské oblasti: Ontario, Britská Kolumbie, Québec a Nové Skotsko. Na ploše 12,5 hektarů kanadští vinaři každoročně vyprodukují více než 80 milionů litrů vína a přivítají na čtyři miliony návštěvníků. Kanadské vinice se nacházejí mezi 41 ̊-50 ̊ rovnoběžkou severní šířky, tedy na stejné zeměpisné šířce jako řada uznávaných vinařských regionů v Evropě, např oblasti Rhôny či severní Itálie. České a moravské vinice se v tomto ohledu nacházejí o něco více na sever.

Pokud tedy chcete ochutnat něco nového, nebo svou domácí vinotéku doplnit o další lahev, vína z kanadské produkce rozhodně jsou dobrou volbou!

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.