Magnety nejenom pro lovce pokladů

02.10.2018

Jste dobrodružné povahy? A uvažovali jste někdy o tom, že byste začali „lovit“ poklady? Třeba z lůna řeky, rybníka, nebo potoka? Je dost pravděpodobné, že jednou narazíte na opravdovou vzácnost. A víte, co se říká? Že štěstí se musí pokoušet. Vybavte se proto patřičným náčiním a vzhůru na lov!

Magnet fishing. Není to jen tak obyčejné rybaření, i když v mnohém se mu podobá. Také trávíte čas na březích řek, rybníků, jezer a potoků a také u nich lovíte. Na vaší mušce ovšem nejsou živé ryby, ale různé vzácnosti všeho druhu. A k tomu slouží speciální magnety.

Nikdy nevíte, jakou vzácnost z vody vytáhnete

Ti, kteří tomuto koníčku propadli, svorně tvrdí, že se jedná o velmi vzrušující záležitost s prvky adrenalinového sportu. Tomu já ale přirovnávám i obyčejné houbaření. Asi každý je natěšený, když najde pěkného hříbka a vedle něj druhého. Jeho nález vás náležitě nabudí a vy chcete hledat dál. A při lovení pokladů to je podobné.

Vybavení na magnetický lov

Na takový magnetický lov se ovšem musíte náležitě vybavit. Základem je silný magnet pro lovce pokladů s dostatečnou magnetickou silou a pevné lano s adekvátní nosností. Magnetická síla magnetů dostupných na trhu se pohybuje v rozmezí od 135 kg do 310 kg. Pojďme si ale jednotlivé modely představit blíže.

Magnet M9, nebo F300?

Nejlevnějšími jsou 60 mm silné neodymové poniklované magnety M9 a M10 s magnetickou silou 135 kg a 198 kg. Tyto magnety ovšem disponují magnetickou silou pouze z jedné strany. Myslíte-li to s lovením pokladů vážně, doporučujeme spíše model F300, který vám z lůna řeky vytáhne i předmět o hmotnosti 310 kg. Nejdražší model F500 si pak hravě poradí i s polovinou tuny.

Tažné lano

Všechny magnety jsou vybaveny závěsným okem na uvázání tažného lana, jehož nosnost by měla být adekvátní magnetické síle magnetu, respektive objektu, jež budete z řeky vytahovat. Nosnost tažných lan bývá až do 355 kg.

Využití magnetů

Využití magnetů pro magnet fishing je velmi široké. Divili byste se, kolik vzácností dna českých řek skrývají a s magnetem je jednoduše můžete vytáhnout. Stejně jako třeba ale i mince z fontán či spadlé nářadí ze studen, kanálů a šachet. Lovit ale můžete na plážích (pokud to dovoluje legislativa dané země). A během několika vteřin s ním sesbíráte i rozsypané hřebíky.

Jak se loví s magnetem?

A jak takový magnet fishing probíhá? Jednoduše. K oku magnetu speciálním uzlem (ten byste se měli naučit) přivážete lano a magnet i s ním ponoříte vody, nebo kamkoliv potřebujete. A budete čekat, jaká vzácnost se k němu přicvakne. To je prakticky vše. Po skončení lovu magnet očistíte a osušíte. A druhý den můžete pokračovat nanovo. Je spousta lidí, kteří tomuto koníčku přímo propadli, třeba jejich řady rozšíříte.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.