Lukostřelba jako sport i příjemná zábava. Umíte si vybrat luk?

21.07.2021

Nebudeme se teď věnovat profesionální lukostřelbě. Podíváme se na tento sport jako na možnost venkovních aktivit pro celou rodinu. Umíte si vybrat správně luk pro tuto aktivitu? Venkovní aktivity jsou v kurzu. Covid-19 zcela vyprodal trampolíny, a nejen ty. Hitem jsou různé hry na zahradu. Vikingské šachy neboli Kubb, alternativa v podobě Mölkky, žebříkový golf, zahradní minigolf, kroket, hod kukuřičným sáčkem Cornhole, petanque, obří zahradní mikádo a mnoho dalších her učí naše děti zabavit se na zahradě či v parku. A tyto hry baví i dospělé. Pro starší děti, ale i pro mladší pod dozorem rodičů, též tedy pro celé rodiny, je možné zaměřit se i na další zábavnou venkovní aktivitu – na lukostřelbu. Pojďte se podívat, jaký luk si vybrat třeba pro začátečníka.

Lukostřelba je lovecké a vojenské umění, které se vyvinulo ve sport – sportovní lukostřelbu. Nejde o žádný novodobý sport. Tato desítky tisíc let stará sportovní tradice se dochovala do dnešních let a je dokonce olympijským sportem.

Proč si domů pořídit luk?

Střelba je téměř pro každého, nemluvě pro děti, zajímavou zábavou. Jde o sport, který je však nenásilný a skutečně málokomu nesedne. Dokonce je to i aktivita zajímavá pro ty, kdo se udržují v kondici lehkým aerobikem s nižší intenzitou. Lukostřelbou spotřebujete totiž stejné množství kalorií jako při tomto sportu, nebo třeba při luxování domácnosti. Lukostřelba navíc prospívá nejen po fyzické, ale též po psychické stránce. Děti učí trpělivosti a soustředění. Začít s ní jde navíc možné poměrně brzy, již v předškolním věku, protože není náročná na fyzickou zdatnost. Další dovedností, kterou mladý střelec z luku získává, je správný postoj a držení těla či dýchání. Neumí se vaše dítě na povel zklidnit? Zkuste s ním právě lukostřelbu.

Jak si vybrat luk?

Reflexní luky jsou tradiční luky Turků, Mongolů i indiánů

Tyto luky jsou tradičními bojovými luky různých národů a kmenů. Charakterizují je v nenapnutém stavu ohnutá ramena na opačnou stranu. Luk je kratší, lehčí, mnohdy též velice efektně zdobený. Reflexní luky byly vlastně první výrobky z kompozitu, kde se na méně kvalitní dřevo uprostřed a na rohovinu na vnitřní straně luku dávala vrstva šlach. Díky tomuto složení vynikl kompozit s unikátními vlastnostmi při střelbě. Tyto luky byly vhodné i ke střílení v pohybu, zejména při jízdě na koni. Jejich dostřel byl sice do maximálně 25 metrů, to však bylo při daném způsobu použití dostačující. Reflexní luky jsou ideální pro rekreační střelbu i pro začátečníky.

Kladkové luky se hodí pro sport i moderní lov

Na územ České republiky není lov lukem povolen, i když v Poslanecké sněmovně se jej i letos snažil prosadit poslanec STAN Petr Pávek. Lukostřelba je skutečně povolena ve 24 evropských zemích, u nás se však setkává s rozporuplnými reakcemi. Cílem je podle Pávka redukovat přemnožené stavy zvěře, zejména spárkaté. Stále klesající počet myslivců totiž už na redukci nestačí.

Právě kladkové luky se hodí pro lov, též se pak často používají při sportovní lukostřelbě. Nejrozšířenější disciplínou je terčová lukostřelba, jsou však i další. Kladkový luk využívá princip zvratné páky. Převod síly umožňuje lukostřelci držet pouze zlomek původní síly tahu. Tento asi 50 let starý vynález tak nepřetěžuje svalstvo jako při střelbě s jiných luků.

TIP: Chcete přivést děti k lukostřelbě? V e-shopu Outfit4events.cz najdete reflexní luky i kladkové luky. Rovněž luky a šípy, či speciální sady s terčem pro děti i teenagery. Nechybí ani veškeré příslušenství – chrániče předloktí, 3D zvířecí terče, terčovnice terče pro lukostřelbu, tětivy, vosky na tětivy a jiný potřebný sortiment pro moderní lučištníky. Nezapomeňte, že děti musí střílet vždy pod dohledem rodičů a sportovní šípy s kovovými hroty by neměly používat děti mladší 14 let.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.