Levné a přesto kvalitní matrace

08.04.2021

Spánek králů nemusí nemusí být zákonitě spojen se závratnou cenou za matraci, jejíž vlastnosti jsou podobné těm, které byste rádi spatřovali také u svých přátel nebo partnera. Je tu pro vás, když potřebujete vypnout hlavu, odpočinout si a cítit se pohodlně a v bezpečí. Know how u výroby matrací se předává z firmy na firmu a díky tomu se ceny postupně snižovaly až do bodu, kdy si koupi nové a lepší matrace může dovolit každý. Stačí jen dobře hledat, porovnat si určité parametry a zamyslet se nad výší sumy, kterou chcete do matrace investovat. Jaké matrace jsou ty nejdražší a jak se liší od levnějších variant? Z čeho se taková matrace vyrábí a jak se o ni starat?

Tvrdá matrace, tvrdý spánek

Levné matrace jsou slova lákající potenciální zákazníky na mnohé stránky a e-shopy. Nenechte své potřeby uchlácholit přívětivou cenou a vzpomeňte si na dnešní ráno, kdy jste sami sobě opět slíbili, že začnete hledat novou, tužší a pohodlnější. Zaměřte se, kromě ceny, také na objemovou hmotnost pěny a odpor proti stlačení. Stejně jako u objemové hmotnosti, tak i u odporu stlačení může platit, že čím vyšší, tím lepší. Záleží však na preferencích – vysoké číslo napovídá nejen o kvalitě pěny, ale také o tvrdosti matrace. Od nejměkčích matrací s hodnotou 30, které můžete nalézt pod označením H1 či T1, stoupá hodnota až k těm nejtvrdším. Tvrdé matrace hledejte pod hodnotou 45 a označením H4 či T4. Zjistěte, v jakém stupni tvrdosti je vaše stará matrace, a zamyslete se nad tím, zda chcete její tvrdost změnit. Poté následuje výběr materiálu a způsob výroby vaší vysněné matrace, které souvisí jak s kvalitou a životností, tak s cenou.

Paměť, vrstvy, pružiny

Z pojmů, způsobů výroby a všemožných patentů ve světě matrací vám může jít brzy hlava kolem. Výběr matracových pěn pro výrobu je sice omezený, ale nikoliv malý a důvtipných kombinací s pružinami, mezi-vrstvami a strukturami je mnoho. Pojďte se s námi proto podívat na základní pojmy, které vám pomohou s orientací při výběru i s určením priorit a finální ceny.

* PUR = polyuretanová matrace. Může být z jedné či více vrstev o rozdílných strukturách. Díky vývoji při výrobě se polyuretanové matrace zařadily jak mezi kvalitní a kombinovatelné s jinými typy materiálů, tak mezi cenově přívětivé varianty. Při rozměrech 80 x 200 cm se můžete dostat i na necelé tři tisíce korun. Oproti ostatním je však méně prodyšná a její pružnost záleží na kombinaci vrstev a materiálů.
* HR = studená pěna neboli High Resilience pod svým názvem skrývá vysoce odolné a elastické matrace, které díky své buněčné struktuře přispívají k lepší cirkulaci vzduchu. Díky tomu matrace lépe vyrovnává teplotní rozdíly a cenově se pohybuje již od necelých čtyř tisícovek při rozměrech 80 x 200cm.
* Pružinové matrace = klasika, mající za sebou velké vývojové kroky od vystřelujících per, až po dnešní podobu. Jádro matrace tvoří kovové pružiny, překryté pevnou, separační vrstvou. Podobně jako u ostatních matrací následuje vrstva komfortní a ochranná. Pěna může být buď PUR či HR a cena pro velikost 80 x 200cm začíná kolem dvou tisíc korun
* Taštičkové matrace = kombinace pružinové matrace, kdy jsou jednotlivé pružiny uloženy v textilních pouzdrech a jádro tohoto typu matrace připomíná řady malých sloupků. Tyto sloupky jsou pokryty dalšími vrstvami pěny a díky tomu, že každá z pružin má své vlastní pouzdro, je matrace tvarově stálá, prodyšná a nevlní se. Nejmenší varianta matrace vás přijde na něco přes tři tisícovky.
* Paměťová pěna = líná či viscoelastická pěna si získala mnoho spáčů pro svou tvárnost a přizpůsobení se vyšší váze, aniž by hrozilo proležení. Díky rovnoměrnému rozložení tlaku matrace působí příznivě nejen na vás spánek, ale také na krevní oběh a případné bolesti zad. Paměťovou pěnu najdete ve variantách PUR, sendvičových i taštičkových matrací a cena se tím pádem opět pohybuje něco přes tři tisíce korun za matraci o velikosti 80 x 200 cm.

Péče

Možná se vám to bude zdát zvláštní, ale správná péče o matraci začíná roštem. Kvalitní a dobře odpružený rošt matraci pomáhá zůstat anatomicky tvárnou a dobře větranou. Pravidelným otáčením a větráním matrace se vyhnete vytvoření důlku ve tvaru vašeho těla a když přidáte pravidelně otevírané okno ložnice, vyhnou se vašemu oltáři odpočinku i plísně a roztoči. U přípravků nesázejte na chemii skrze pěnu, ze které je matrace vyrobena – její setkání z prostředkem by mohlo být osudovým. Obal matrace perte na doporučenou teplotu a to červené víno, co právě držíte v ruce, si raději dopijte v obýváku. Spánku i příznivým cenám za vysněnou matraci přejeme zdar.

Svěřte se nám - na jaké matraci spíte vy?

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.