Léto i zima: Jak si užít české hory v každém ročním období

12.12.2023

Krásné vyhlídky, lyžování i turistika. České hory jsou vyhledávané pro svou krásnou přírodu, ale lákají i na celou řadu aktivit. Ať už je zima nebo léto, ať už jste vyznavači odpočinkové nebo aktivní dovolené, každý si na českých horách může najít to své. Představíme vám tři nejpopulárnější horské oblasti v Česku a přidáme tipy, co zde můžete podniknout.

Krkonoše

Krkonoše jsou nejvyšším českým pohořím. Není náhodou, že právě zde najdeme také nejvyšší horu Česka, Sněžku. A právě Sněžka patří mezi turisticky nejoblíbenější cíle. Mimo to jsou Krkonoše ideálním místem pro milovníky zimních sportů, kteří zde najdou mnoho sjezdovek, běžeckých tratí a snowparků. V létě se Krkonoše stávají rájem pro pěší a cyklistické výlety, které vedou po značených trasách s nádhernými výhledy na horskou krajinu. Mezi turisticky nejzajímavější místa v Krkonoších patří třeba Labská bouda, pramen Labe, Čertova hora, Harrachov, Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou anebo Janské Lázně.

Jeseníky

Jeseníky jsou druhým nejvyšším pohořím v Česku a nacházejí se na severovýchodě země. Jeseníky jsou známé svou drsnou a divokou krajinou. Jsou také bohaté na minerální prameny, které jsou využívány pro léčebné a rekreační účely, třeba právě v Priessnitzových lázních. Vyhlídku na jesenické vrcholky si můžete vychutnat na nejvyšší hoře Praděd, respektive na vyhlídkové plošině zdejšího televizního vysílače. Turisticky oblíbeným místem Jeseníků je také přírodní rezervace Rejvíz, ale třeba i Stezka v oblacích Dolní Morava. Mezi lyžaři jsou pak nejpopulárnější Ski Aréna Karlov, nebo areály Kouty nad Desnou, Ramzová či Čerťák pod Pradědem.

Šumava

Lipno, Kašperské Hory, Kvilda, Modrava, Boubín, Plechý, Černé a Čertovo ledovcové jezero. Šumava je pohořím mnoha tváří, ovšem především je jedním z nejstarších pohoří Evropy. Je charakteristická svými hustými lesy, rašeliništi, ledovcovými jezery a také je místem, kde vyvěrá pramen řeky Vltavy. Cyklisté a pěší turisté zkrátka toto zelené srdce Evropy milují, ale nouze tu není ani pro vyznavače zimních sportů. Ti mohou zamířit za sněhovou nadílkou do Skiareálu Lipno, na Špičák, Zadov nebo třeba na Kvildu.

Ať už preferujete zimní nebo letní dovolenou, ať už máte rádi klid nebo adrenalin, na českých horách si určitě vyberete.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.