LED pracovní světla – 4 základní typy a široká škála jejich využití

08.04.2021

Moderní LED pracovní světla běžně nacházejí své využití všude tam, kde nelze z jakéhokoliv důvodu zajistit klasický druh osvětlení. Potřebujete si posvítit na stavbě rodinného domu? Jezdíte traktorem do lesa a svážíte dřevo až dlouho do večera? Sklízíte úrodu na poli, a protože není času nazbyt, pokračujete v tom i v noci? Ať už děláte cokoliv, musíte si na to za snížené viditelnosti především důkladně posvítit! LED pracovní světla jsou v takových situacích zcela bezkonkurenčním pomocníkem. Chtěli byste se o nich dozvědět víc? Od toho jsme tady!

LED pracovní světla a jejich výhody

LED pracovní světla se skvěle hodí hlavně na takových místech, která nelze jiným způsobem dostatečně osvětlit. Je tma, šero nebo se snad viditelnost výrazně zhoršila vlivem husté mlhy? Vadit vám to příliš nemusí. Ovšem jen za předpokladu, že jste si pořídili kvalitní LED světlo odpovídajícího typu, velikosti a dostatečného výkonu. Právě mimořádný výkon je velmi důležitým rysem těchto moderních výrobků. Nejde však zdaleka o jedinou výhodu. Proč je tento druh osvětlení v současnosti tak populární? Čím to, že se skvěle prodává? Stojí za tím především tyto jeho vlastnosti:

* Vysoký výkon (intenzita světla)
* Nízká spotřeba
* Mobilita (jde s vámi tam, kde ho potřebujete)
* Dlouhá životnost (běžně 50 tisíc hodin)
* Minimální údržba
* Přizpůsobení různým druhům napájení
* Vysoká odolnost (proti nárazům, vibracím, vodě)

4 základní typy, které lze běžně pořídit

Jak jsme si už ve stručnosti řekli, LED pracovní světla jsou skvělým a mnohdy zcela nepostradatelným pomocníkem při celé řadě činností. Ať už jsou to noční práce na polích či v lesích, nejrůznější stavby nebo třeba archeologický průzkum v místech, kde není dostupná běžná elektřina. Pokud jste někdy byli nuceni pracovat při velmi špatné viditelnosti, nebo rovnou po tmě, víte dobře, jak je to obtížné, a tento výdobytek moderní techniky určitě náležitě oceníte. Rádi byste zjistili, z jakých typů můžete vybírat? Základní rozdělení LED pracovních světel je zhruba následující:

1. NA VOZIDLA A PRACOVNÍ STROJE
2. MONTÁŽNÍ LAMPY - SVÍTILNY
3. STAVEBNÍ REFLEKTORY
4. ČELOVKY

Na auto nebo na traktor?

Moderní LED pracovní světla můžete bez obav namontovat na všechna možná vozidla. Jsou k takovému účelu přímo vyrobena a tedy náležitě uzpůsobena. Použít je můžete na svůj automobil, motocykl nebo čtyřkolku a samozřejmě také na většinu zemědělské techniky a celou řadu stavebních strojů. Máte vlastní nebo alespoň vypůjčenou loď? Dnes už nic neobvyklého. I tam se vám pořádné osvětlení může čas od času hodit! Obchodníci, kteří tyto produkty nabízejí, jsou vám zpravidla schopni obstarat výrobky rozmanitých parametrů. Ten nejpodstatnější z nich je vysoká intenzita osvětlení. Můžete vybírat ze světel čtvercových nebo kruhových, případně si můžete koupit podlouhlé světelné těleso. Samozřejmostí jsou také nejrůznější typy úchytů, abyste byli schopni světlo na vozidlo namontovat tam, kde vám to bude nejlépe vyhovovat. Existují typy s různým zakřivením, typy polohovatelné a dokonce i takové, které lze ovládat dálkově. Nikdy s naprostou jistotou nevíte, co všechno se vám může hodit!

Potřebujete si posvítit na stavbu domu?

Stavíte dům a elektřina zatím ještě není nadosah? Nemusí být zrovna noc, aby bylo hůře vidět, a to obzvláště uvnitř rozestavěné budovy. Bez dostatečného osvětlení se vám bude zkrátka špatně dělat. Jak problém elegantně vyřešit? Koupí speciálních LED reflektorů nebo nějaké lampy či svítilny. Výběr je mimořádně široký. Jestliže jste nuceni poradit si bez zdroje elektrické energie, bude ideální nějaká výkonná aku lampa nebo si můžete obstarat aku reflektor. Kvalitní výrobek na jedno nabití vydrží klidně 10 až 13 hodin, což vám jistě bohatě postačí.

K čemu vám může být čelovka

Každý člověk, který se pohybuje ve tmě nebo v husté mlze, chce si posvítit a hodlá přitom mít volné ruce, by měl vyzkoušet tzv. LED čelovku. Natíráte plot, a protože jste měli málo času, protáhlo se to až téměř do tmy? Čelovka vám nepochybně pomůže. Jdete si pozdě večer zaběhat někam na kraj města, kde je to s veřejným osvětlením všelijaké? S čelovkou to určitě nebude žádný problém. Jste vášnivý rybář a nejraději se svému koníčku věnujete v noci? Pak je to ideální řešení i pro vás. Koupit si můžete výrobky rozmanitých tvarů a velikostí. Některé fungují díky bateriím. Jiné, zejména ty novější, lze už bez problému nabíjet ze sítě.

S difuzorem nebo bez?

LED pracovní světla jsou k dostání v bezpočtu typů, velikostí a variant. Každý takový výrobek může být určen k jinému účelu a tomu je také v mnoha ohledech uzpůsobeno jeho provedení. Víte, co je difuzor? Ne? Je to kryt, jímž jsou některá z LED svítidel opatřena. Difuzor má hned dvě funkce. Jednak přispívá k optimálnímu rozptýlení světla a navíc ho chrání před mechanickým poškozením a znečištěním. Možná, že takový doplněk oceníte.

Chcete si pořídit výkonný reflektor, abyste mohli dlouho do noci pracovat na svojí farmě? Nebo snad hodláte po večerech rybařit?

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.