Které ořechy jsou prospěšné pro játra?

30.01.2024

Správné fungování jater je nesmírně důležité pro zdraví celého lidského těla. Z toho důvodu bychom měli o ně řádně pečovat. Důležitou součástí diety, která podporuje játra, je konzumace ořechů a dalších produktů, které podporují jejich funkci.

V tomto článku najdete:

Dieta pro jádra

Pokud jde o dietu podporující zdraví jater, dietologové upozorňují na několik důležitých potravin, které byly v tomto ohledu důkladně studovány:

Káva – chrání před problémy jako je ztučnění jater. Denní konzumace kávy může pomoci snížit riziko chronických onemocnění jater. Může také chránit játra před škodlivými nemocemi, jako je rakovina.

Ovesné vločky – obsahují vlákninu, která podporuje trávení, a konkrétní vlákna ovsu mohou být pro játra obzvlášť prospěšná.

Zelený čaj – výzkumy naznačují, že zelený čaj může pomoci snížit riziko rakoviny jater.

Česnek – doplnění stravy o česnek může snížit tělesnou hmotnost a tukovou tkáň u lidí s nealkoholickým ztučněním jaterním onemocněním (NAFLD) bez ztráty svalové hmoty.

Bobule – mnoho tmavých bobulí, včetně borůvek, malin a brusinek, obsahuje antioxidanty známé jako polyfenoly, které mohou chránit játra před poškozením.

Hrozny – semínka hroznů, stejně jako jejich slupka a dužina, obsahují velké množství antioxidantů. Tyto antioxidanty se zdají být spojeny s ochranou před některými příčinami poškození jater.

Grapefruit – obsahuje dva základní antioxidanty: naringin a naringenin. Mohou pomáhat chránit játra před poškozením tím, že snižují zánětlivost a chrání jaterní buňky.

Ořechy – konzumace ořechů může být dalším jednoduchým způsobem, jak udržet zdraví jater. Ořechy obvykle obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamin E a antioxidanty. Tyto sloučeniny mohou pomoci předcházet NAFLD a snižovat zánětlivost a oxidační stres.

Obecně platí, že nalezení rovnováhy v dietě pomůže udržet zdravá játra. Existují však také některé potraviny a potravinové skupiny, které jsou pro játra těžší k zpracování. Patří sem: mastné a smažené jídlo, potraviny bohaté na škrob, cukr, sůl, alkohol.

Mohou ořechy pomoci u játrových onemocnění?

Vědkyně Dr. Elena George z Ústavu pro fyzickou aktivitu a výživu Univerzity Deakin potvrdila výzkumem, že konzumace pouhých 15 až 30 gramů ořechů a semen denně může snížit pravděpodobnost nealkoholického ztučnění jater. Výzkum ukázal, že u žen se snížila prevalence NAFLD. U těch, které konzumovaly méně než 15 gramů ořechů a semen denně, se prevalence snížila o 7 procent; u žen, které konzumovaly 15 až 30 gramů denně, o 15 procent; a u žen, které konzumovaly více než 30 gramů denně, o 14 procent ve srovnání s ženami, které ořechy a semena nekonzumovaly. U mužů byla prevalence NAFLD o 9 procent nižší u těch, kteří konzumovali 15 až 30 gramů ořechů a semen, ve srovnání s muži, kteří ořechy a semena nekonzumovali. Nebyly žádné významné rozdíly u mužů, kteří konzumovali méně než 15 nebo více než 30 gramů ořechů a semen denně.

Které ořechy podporují játra?

Mandle jsou dobrým zdrojem vitaminu E, živiny, která podle výzkumů může pomoci chránit před ztučněním jater. Mandle jsou také prospěšné pro srdce.

Vlašské ořechy, ve srovnání s jinými ořechy, mají mnohem vyšší obsah mastných kyselin omega-3 a omega-6 (47%) a nejvyšší obsah antioxidantů polyfenolů, bez ohledu na to, zda jsou konzumovány surové nebo pražené.

Pekanové ořechy jsou obzvlášť bohaté na antioxidant vitamin E, jsou také bohaté na vlákninu a mají vysoký obsah fitosterolů a polyfenolů (jako jsou fenolové kyseliny, elagová kyselina a flavonoidy). Tyto fytochemikálie jsou schopné snížit koncentrace lipoproteinů nízké hustoty v séru a volných radikálů.

Para ořechy jsou největším přírodním zdrojem selenu, důležitého minerálu, který má antioxidační vlastnosti a může hrát roli v ochraně jater před poškozením.

Konzumace ořechů a riziko NAFLD:

Vědecká studie zaznamenala, že konzumace ořechů byla spojena s nižším rizikem vývoje nealkoholického ztučnění jater. Za tímto účelem bylo analyzováno více než 25 000 dospělých. Výsledky ukázaly, že konzumace ořechů byla spojena s 21% snížením rizika NAFLD ve srovnání s těmi, kteří ořechy nekonzumovali. Dále bylo zjištěno, že konzumace více než tří porcí ořechů týdně snížila pravděpodobnost NAFLD o 52% ve srovnání s těmi, kteří ořechy nekonzumovali.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.