Ven každý den - největší přehled dětských hřišť a spousta tipů na výlety v celém Česku
Správné fungování jater je nesmírně důležité pro zdraví celého lidského těla. Z toho důvodu bychom měli o ně řádně pečovat. Důležitou součástí diety, která podporuje játra, je konzumace ořechů a dalších produktů, které podporují jejich funkci.
V tomto článku najdete:
Pokud jde o dietu podporující zdraví jater, dietologové upozorňují na několik důležitých potravin, které byly v tomto ohledu důkladně studovány:
Káva – chrání před problémy jako je ztučnění jater. Denní konzumace kávy může pomoci snížit riziko chronických onemocnění jater. Může také chránit játra před škodlivými nemocemi, jako je rakovina.
Ovesné vločky – obsahují vlákninu, která podporuje trávení, a konkrétní vlákna ovsu mohou být pro játra obzvlášť prospěšná.
Zelený čaj – výzkumy naznačují, že zelený čaj může pomoci snížit riziko rakoviny jater.
Česnek – doplnění stravy o česnek může snížit tělesnou hmotnost a tukovou tkáň u lidí s nealkoholickým ztučněním jaterním onemocněním (NAFLD) bez ztráty svalové hmoty.
Bobule – mnoho tmavých bobulí, včetně borůvek, malin a brusinek, obsahuje antioxidanty známé jako polyfenoly, které mohou chránit játra před poškozením.
Hrozny – semínka hroznů, stejně jako jejich slupka a dužina, obsahují velké množství antioxidantů. Tyto antioxidanty se zdají být spojeny s ochranou před některými příčinami poškození jater.
Grapefruit – obsahuje dva základní antioxidanty: naringin a naringenin. Mohou pomáhat chránit játra před poškozením tím, že snižují zánětlivost a chrání jaterní buňky.
Ořechy – konzumace ořechů může být dalším jednoduchým způsobem, jak udržet zdraví jater. Ořechy obvykle obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamin E a antioxidanty. Tyto sloučeniny mohou pomoci předcházet NAFLD a snižovat zánětlivost a oxidační stres.
Obecně platí, že nalezení rovnováhy v dietě pomůže udržet zdravá játra. Existují však také některé potraviny a potravinové skupiny, které jsou pro játra těžší k zpracování. Patří sem: mastné a smažené jídlo, potraviny bohaté na škrob, cukr, sůl, alkohol.
Vědkyně Dr. Elena George z Ústavu pro fyzickou aktivitu a výživu Univerzity Deakin potvrdila výzkumem, že konzumace pouhých 15 až 30 gramů ořechů a semen denně může snížit pravděpodobnost nealkoholického ztučnění jater. Výzkum ukázal, že u žen se snížila prevalence NAFLD. U těch, které konzumovaly méně než 15 gramů ořechů a semen denně, se prevalence snížila o 7 procent; u žen, které konzumovaly 15 až 30 gramů denně, o 15 procent; a u žen, které konzumovaly více než 30 gramů denně, o 14 procent ve srovnání s ženami, které ořechy a semena nekonzumovaly. U mužů byla prevalence NAFLD o 9 procent nižší u těch, kteří konzumovali 15 až 30 gramů ořechů a semen, ve srovnání s muži, kteří ořechy a semena nekonzumovali. Nebyly žádné významné rozdíly u mužů, kteří konzumovali méně než 15 nebo více než 30 gramů ořechů a semen denně.
Mandle jsou dobrým zdrojem vitaminu E, živiny, která podle výzkumů může pomoci chránit před ztučněním jater. Mandle jsou také prospěšné pro srdce.
Vlašské ořechy, ve srovnání s jinými ořechy, mají mnohem vyšší obsah mastných kyselin omega-3 a omega-6 (47%) a nejvyšší obsah antioxidantů polyfenolů, bez ohledu na to, zda jsou konzumovány surové nebo pražené.
Pekanové ořechy jsou obzvlášť bohaté na antioxidant vitamin E, jsou také bohaté na vlákninu a mají vysoký obsah fitosterolů a polyfenolů (jako jsou fenolové kyseliny, elagová kyselina a flavonoidy). Tyto fytochemikálie jsou schopné snížit koncentrace lipoproteinů nízké hustoty v séru a volných radikálů.
Para ořechy jsou největším přírodním zdrojem selenu, důležitého minerálu, který má antioxidační vlastnosti a může hrát roli v ochraně jater před poškozením.
Vědecká studie zaznamenala, že konzumace ořechů byla spojena s nižším rizikem vývoje nealkoholického ztučnění jater. Za tímto účelem bylo analyzováno více než 25 000 dospělých. Výsledky ukázaly, že konzumace ořechů byla spojena s 21% snížením rizika NAFLD ve srovnání s těmi, kteří ořechy nekonzumovali. Dále bylo zjištěno, že konzumace více než tří porcí ořechů týdně snížila pravděpodobnost NAFLD o 52% ve srovnání s těmi, kteří ořechy nekonzumovali.
Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.
Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.