Kolo - přítel člověka

06.01.2022

Slyšíme ze všech stran, že pohyb je nedílnou součástí života a přesto se dospělí a hlavně děti čím dál méně hýbají. Velká část dospělých se přemůže k nějakému pravidelnému pohybu, jen když mají nějaké to kilo navíc. Na to, že rodiče nesportují, přijdou děti celkem brzy a nedivme se pak, že většina adolescentů tráví po škole čas ve zšeřelém pokoji se svítícím displejem – počítače nebo mobilu.

Kolo v plenkách

První vozidlo, které batole dostane, jen co se naučí chodit, je odrážedlo. Pak se koupí první kolo s pomocnými kolečky a následuje opravdové dětské kolo. Do té doby, než začne dítě chodit do školky, je deset měsíců v roce kolo každodenní kamarád. Když neprší nebo na zemi neleží pět centimetrů sněhu, chodíte pravidelně s  ven a popobíháte vedle dětského kola, což je i prospěšné pro vás. Ale ouha – potomek začne ve třech letech chodit do školky a vy se vracíte do kolotoče zvaného pracovní proces. Co s tím?

Jezdí celá rodina

Pro to, aby vydržela tento prima sport dělat opravdu každá rodina, je základem koupit si kola a nosič kol na auto. Nejenže budete mít skvělé plány na víkendové dny, ale budete se hýbat na čerstvém vzduchu, poznáte krásná zákoutí České republiky a jako bonus strávíte čas spolu. Do zhruba devíti let budete muset přizpůsobovat délku tratě a komunikaci, po které pojedete dítěti, ale věřte, že pravidelnost udělá divy a dítě vám to dříve či později „nandá“.

Jak vybrat správné kolo pro dítě

Když sháníte kolo pro své školkou povinné dítě, nenechte se zviklat sousedem a nekupujte si od něj kolo pro starší dítě, než máte vy. Důvod je prostý: Malé dítě ještě správně nezvládá techniku jízdy a mělo by rozhodně dosáhnout nohama na zem. U nesprávně zvolené velikosti kola bývá také nepřirozený posed - dítě je příliš natažené, nebo jsou řidítka příliš vysoko. Pomocníkem při výběru kola vám může být tabulka velikostí dětských kol, podle ní se orientujte.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.