Kolik půjček je bezpečné mít?

23.09.2022

Někteří lidé neví kdy přestat, a to se bohužel týče i půjček. Neustále si berou další a další až je to nakonec pro ně neúnosné a zbytečně skončí v rukou exekutorů. Je tedy možné se takovéto situace vyvarovat?

Půjčujte si vědomě

Tu nejjednodušší věc, kterou by měl dělat úplně každý, je půjčovat si vědomě a popřemýšlet o tom. Sepište si, které věci nutně potřebujete nebo na co byste peníze využili. Pokud to bude rozbité auto nebo porouchaná lednička, tak není o čem mluvit. V případě nákupu oblečení, kterého beztak máte plnou skříň, nebo nejnovějšího telefonu je lepší si půjčku znovu promyslet a zvážit, zda tyto věci nutně potřebujeme.

Přeborníkem v počtu sjednaných půjček na osobu je rozhodně rychlá půjčka. Na tu si musíte dát pozor. Ta je totiž velmi rychle a jednoduše sjednaná, ale právě to vede k tomu, že klienti ji využívají více, než je potřeba, což někdy vede až k exekuci a dluhové spirále.

Pokud ani nemáte jistotu, kolik půjček vlastně máte, tak je vyšší šance, že na zaplacení některé z nich zapomenete a poskytovatel vám zbytečně připíše další poplatky. Také je to dost velká starost, pořád myslet na všechny půjčky, neustále jednat s bankami a celkově se stresovat.

Využijte pomoc odborníka

Není nic jednoduššího než napsat dotaz, zavolat do kanceláře poskytovatele nebo přímo na zákaznickou linku a poradit se s odborníkem. Tenhle jednoduchý krok vám dokáže usnadnit spoustu starostí. Navíc většina spolehlivějších společností má bezplatnou telefonní linku určenou právě pro takovéto případy.

Záleží jenom na nás?

Nemůžeme říci přesně, kolik půjček je maximum, které je ještě bezpečné mít. Pro každého je to individuální a záleží na vaší finanční situaci a kolik jich dokážete utáhnout. Každopádně jich můžete mít teoreticky neomezeně.

A pokud se teď děsíte, že byste museli dávat celý svůj měsíční plat na zaplacení půjčky, tak se nebojte. Systém se za posledních pár let změnil a na splátky všech vašich úvěrů můžete dávat max. 45-50 % svého příjmu.

Nesmíme zapomínat ale ani na poskytovatele, pro kterého je každá půjčka riziko, u kterého se musí rozhodnout, zda ho bude podstupovat. Například v případě, že už máte jinou půjčku, bude u sjednávání společnost mnohem obezřetnější. Dokonce může poskytovatel usoudit, že sjednání další půjčky by pro vás, a tedy i pro něj, bylo nanejvýš nevýhodné, a úvěr vám neposkytne.

Využijte konsolidaci

Konsolidace úvěrů je vhodná přesně pro situace, kdy máte několik půjček a sami se v nich ztrácíte. S touto nabídkou si můžete sloučit více půjček do jedné, a platit tak jednu částku měsíčně. Stačí si jen zjistit, kteří bankovní nebo nebankovní poskytovatelé konsolidaci nabízejí, a vybrat si.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.