Kolik let mají české lanovky

17.02.2021

Právě teď se s nimi nikam moc nepodíváte, ale je čas se o nich něco dovědět. Lanovky běžně používáme jen jako dopravní prostředek k turisticky atraktivním místům, ale o ně samotné se nezajímáme. Víte třeba, která je nejdelší a která nejstarší?

O těch nejstarších

V zimě převáží lanovky většinou lyžaře a nadšence do zimní turistiky. V sedačkách a kabinkách se střídají desítky lidí v lyžařských bundách a helmách, kteří dole nasednou a lanovka je vyveze až nahoru. Některé zůstávají stále stejné, jiné se časem mění a modernizují. Změna čeká za pár let i na nejstarší sedačkovou lanovku v Evropě, u které by otevřené dvousedačky měly nahradit kabinky. Pokud tedy ještě chcete zažít jízdu v klasických sedačkách, naplánujte si výlet na beskydské Pustevny, kam vás doveze lanovka z Trojanovic. Budovala se už za protektorátu, spuštěna byla v březnu 1940 a řadí se tak i k nejstarším sedačkovým lanovkám na světě. U nás se můžeme ale pyšnit i dalším nej ve světě lanovek, kterých je víc druhů. Úplně nejstarší, a dodnes funkční, je lanovka na Petřín. Ta byla vybudována v roce 1891 a je součástí městské hromadné dopravy. Ideální pro každého, kdo se bojí výšek a běžné lanovky v něm budí hrůzu, protože tahle petřínská je pozemní.

>Tři nejmladší

Když chcete provětrat lyžařskou výbavu, je lepší vydat se opět do hor. I kabinové lanovky mají svou nejstarší, která vede z Janských lázní na Černou horu, oblíbenou lyžařskou destinací. Je v provozu od roku 1928, v roce 2006 prošla modernizací. Kromě nich se ale kabinkami pro osm lidí vozí v zimě i sáňkaři a v létě pak slouží převážně turistům a cyklistům. Na lyže můžete vyrazit i do míst, kde vznikly lanovky mnohem později a patří tak mezi nejmladší u nás. O tento titul se dělí hned dokonce tři lanovky, které otevřely teprve v roce 2017. Jsou to lanovky na Medvědín, ve skiareálu Kopřivná a ve skicentru Deštná.

Ať už nejmladší nebo nejstarší, lanovky patří mezi velmi populární. Výhledy z nich bývají nezapomenutelné a navíc nám umožňují dostat se pohodlně do míst, kam bychom jinak šlapali dlouhé hodiny.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.