Kašel dokáže pěkně potrápit. Zbavte se ho proto už v jeho počátcích

19.12.2018

Byli jste v poslední době u praktického lékaře? Pokud ano, tak čekárna zřejmě byla plná kašlajících a smrkajících pacientů. V zimním období se totiž báječně daří bakteriím a virům. A lidskému organismu ani nepřidávají přechody z vyhřátých prostor do chladného venkovního prostředí. Kdy onemocníme, je pak spíše otázkou času.
Kašel obzvláště v zimním období dokáže pěkně potrápit. Zbavit se ho ne vždy bývá tak snadné, jak se na první pohled může zdát. Není výjimečné, když se léčba protáhne i na několik týdnů. Nesnažte se ji ale uspěchat, jinak vám hrozí, že se vám potíže vrátí. Nebo přerostou do kašle chronického, či dokonce astmatu.

Obranná reakce organismu

Kašel je v podstatě obrannou reakcí organismu ve snaze ochránit naše dýchací cesty. Ty právě kašlem zabraňují znečištění a vzniku možné infekce. Kašláním se také tělo zbavuje hlenu, který by jinak mohl doslova ucpat naše dýchací cesty, a my bychom se udusili. Z jiného úhlu pohledu pak kašel je projev neboli symptom, jímž se spolu s rýmou a bolestmi hlavy hlásí řada většina chorob v čele s onemocněními horních cest dýchacích.

Vyzkoušet samoléčbu, nebo se rovnou obrátit na lékaře?

Asi nikdo nechce trávit hodiny v čekárnách praktických lékařů plných nemocných lidí. Obavy, že si z takového místa odneseme mnohem vážnější chorobu, než se kterou k lékaři jdeme, jsou bohužel na místě. Proto většina lidí projevy nachlazení zpočátku léčí samoléčbou, tedy prostřednictvím léčiv, jež jsou volně k dostání v lékárnách. Ovšem pozor, rozhodně nebude stačit nadopovat se pilulkami a pokračovat v běžném programu. Aby se vaše samoléčba setkala s výsledky, bude zapotřebí, abyste si spolu s léčivy naordinovali i klidový režim. K tomu hodně pili, zvlhčovali místnost, v níž pobýváte, a doslova se dopovali koňskými dávkami vitamínů.

Trápí vás kašel suchý, nebo vlhký?

Odpověď na tuto otázku je klíčová při volbě přípravku, jež vás kašle zbaví. A najdete ji poměrně snadno. Vykašláváte-li bez problémů hlen, vaše diagnóza zní kašel vlhký. Pokud se vám to nedaří, je u vás na pořadu dne kašel suchý. Podle délky trvání pak kašel dělíme na akutní, méně akutní a chronický.

Suchý kašel a léky podporující tlumení kašlacího relfexu

Suchý kašel, jež se většinou zhoršuje v odpoledních a večerních hodinách, obvykle způsobují viry. Nemocnému, který se pro úmornost kašle v noci mnohdy ani nevyspí, je třeba podávat tišící prostředky podporující tlumení kašlacího reflexu.

Vlhký kašel a léky podporující vykašlávání

Jiná léčiva je zapotřebí nasadit při léčbě kašle vlhkého, jež by měla být zaměřena na podporu vykašlávání. Praxe ukázala, že velmi účinná je řada přípravků Ambrobene sestávající z tabletek, roztoku či sirupu. Právě tato variabilita umožňuje nemocnému vybrat formu, jež mu nejvíce vyhovuje. Malým dětem tak můžete podávat Ambrobene sirup a dětem odrostlejším Ambrobene tabletky.

Vlhký kašel nesmíte tlumit!

Účinnost přípravků Ambrobene je v jejich schopnosti rozpouštět hlen, což je při léčbě vlhkého kašle nesmírně důležité. Tento typ kašle na rozdíl od kašle suchého nesmíte tlumit. K tomu ale také posilují imunitu horních cest dýchacích, zklidňují podrážděné průdušky, jimž kašlání rozhodně nesvědčí a v neposlední řadě napomáhají průniku antibiotik, která tak mohou prakticky okamžitě začít účinkovat.

Kdy se obrátit na lékaře

Pokud ovšem po týdnu symptomy neulevují nebo pokud se k nim přidá vysoká horečka, sípání, ztížené dýchání či dokonce vykašlávání krve, s návštěvou ordinace praktického lékaře neotálejte. Kašel totiž může být symptomem řady vážnějších onemocnění, jako jsou astma a rakovina plic.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.