Kam vyrazit s dětmi v okolí Sázavy?

01.07.2022

Vyrážíte s dětmi poprvé na vodu? A říkáte si, že jeden den pádlování rozhodně stačí? Buď jsou příliš malé na více dní anebo je nechcete odradit a přetížit. Ať tak či tak, Posázaví nabízí široké spektrum výletů, které si můžete užít z lodě i bez ní. Kam se v této idylické krajině vydat s dětmi?

Kam s dětmi na Sázavě?

No přece do lodi. Řeka Sázava je ideální pro vodáckou turistiku s dětmi. Proud je mírný, takže se nemusíte bát, že se děti převrhnou. Navíc je zde mnoho možností přestávek a zastávek po cestě. Nejoblíbenější výlet začíná v Ledči nad Sázavou a končí v Českém Šternberku, ale lze jej snadno zkrátit podle vašich preferencí a schopností. Pokud se cítíte pouze na jednodenní výlet, zkuste úsek z Ledče nad Sázavou do Horky nad Sázavou. Tato trasa je dlouhá pouhých 20 kilometrů a provede vás malebnou krajinou Čech. Kompletní vodácké vybavení pro vás i pro děti zajistí půjčovna lodí Sázava a vy se budete moci jen kochat a užívat si dětské nadšení. Ještě před tím, než vyrazíte, si ale nezapomeňte ověřit aktuálně sjízdné řeky a to, že je mezi nimi právě i Sázava.

Zruč nad Sázavou

Přímo v dosahu řeky je město, které je sídlem prvního vodáckého muzea v Čechách. Najdete ho v zámeckém areálu a kromě lodí na vás čeká také přehlídka vodáckého vybavení. Dozvíte se mnoho o tradici a historii vodáctví v našich zemích na některé exponáty si budete moci i sáhnout. Mnoho zajímavého vás čeká také v knihovničce nebo promítací místnosti.

Hrad Český Šternberk

Za zmínku stojí i hrad Český Šternberk, který byl založen již v roce 1241 a dodnes je v rukou původních majitelů - rodiny Sternbergů. Jeho mohutné hradby jsou dobře viditelné i z řeky, rozhodně ale doporučujeme jeho návštěvu. Přestože vnější podoba hradu je stále původně gotická, interiéry byly přeměněny na ryze zámecké a je na nich opravdu, co obdivovat.

Farma Ztracenka poblíž Mrače v Posázaví

Pokud definitivně ukončíte plavbu a odevzdáte lodě do půjčovny lodí na Sázavě, můžete se autem vydat na farmu Ztracenka, kterou najdete v půli cesty mezi Poříčím nad Sázavou a Čerčany. Farma Ztracenka leží hned na počátku trampské osady Ztracená stopa a děti v ní uvidí na vlastní oči prasata, ovce, kozy, slepice, krůty, kachny, husy, kočičky, psa a budou si moci vlastnoručně uvařit marmeládu anebo jít s kozou na pastvu. Zajímavé pro ně může být i škubání husy. Tak co? Necháte se nalákat?

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.