Jaké ubytování preferují Češi v době covidu?

20.12.2021

Covid značně proměnil naše cestovatelské zvyky. Změnily se destinace, nyní daleko častěji cestujeme pouze v rámci republiky, i zvyklosti. Například si tolik nevybíráme hotely, upřednostňujeme ubytování více v soukromí. Co dalšího zjistil zajímavý průzkum?

Skupina Szallas Group sdružující digitální cestovní produkty z Maďarska, ČR, Rumunska a Polska si od agentury Nielsen IQ nechala zpracovat rozsáhlý průzkum mezi 6000 respondenty. Výzkum proběhl mezi zájemci o cestování, již se dříve přihlásili k odběru newsletteru z produktů skupiny Szallas Group. A co se z něj můžeme dozvědět?

Zvýšil se zájem o nehotelové ubytování

Dříve jsme si daleko častěji chodili hledat hotely třeba na Hotel.cz. Aktuálně upřednostňujeme nehotelové ubytování, tedy apartmány, rodinné penziony apod. Podíl nehotelových rezervací se zvýšil z 39 % na 46 %, naopak podíl hotelových rezervací klesl.

Dává to smysl, v soukromých menších ubytovacích zařízení prostě nehrozí takové riziko nákazy a o to jde cestovatelům především. Mnohem častěji se totiž zajímají taktéž o to, jaká opatření proti covidu ubytovací zařízení přijalo. Chtějí dezinfekci rukou, roušky, sníženou kapacitu i možnost stravování na pokoji.

Častěji se vydáme po vlastní ose

Pomoc cestovních kanceláří už nepotřebujeme. ¾ respondentů si sami vyhledávají informace o ubytování a cestování na online rezervačních stránkách, jako je třeba již zmíněný Hotel.cz nebo Spa.cz patřící do skupiny Szallas Group. Před příchodem covidu si 66 % respondentů z průzkumu rezervovalo cesty na internetových stránkách. V roce 2021 to bylo už 84 % a většina z nich v tom plánuje pokračovat i po covidu. Podobné cesty platí i při cestování do zahraničí.

Za zmínku stojí například i zvýšený zájem o lázeňské služby. Toto je aspekt unikátní prostřední a východní Evropu, protože právě tady se velmi podporoval domácí cestovní ruch. Vzpomínáte si na státní poukaz na lázně? Zapříčinil 12% nárůst místní lázeňské turistiky.

A na jakou dovolenou se v nejbližší době chystáte vy?

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.