Jaké jsou výhody novostavby na klíč oproti stavbě svépomocí?

11.07.2019

Pakliže jste se rozhodli pro stavbu domu, otevírá se před vámi několik možností. Pořídit si novostavbu na klíč, spolehnout se převážně na sebe a pustit se do většiny díla vlastníma rukama, nechat si na klíč dodat hrubou stavbu, nebo zvolit řešení subdodavatelské. Hlavní výhody prvního řešení probere tento článek.

Novostavba na klíč – máte ve všem jasno a jde to rychle

Pakliže se rozhodnete nechat stavbu zcela v režii jednoho dodavatele, můžete se těšit z mnoha výhod, které s sebou toto řešení přináší. Mezi ně patří například:

* časová úspora
* jednotná záruka
* předem daný termín stavby
* nepřímé náklady a vícepráce v ceně
* firma obstará i papírování

Stavbě nemusíte obětovat život

Časová úspora je jednou z nejčastěji zmiňovaných výhod u staveb na klíč. O veškerý průběh stavby se stará kvalifikovaný stavbyvedoucí a vy tak nemusíte odbíhat ze zaměstnání, případně trávit veškerá svá volná odpoledne a víkendy na stavbě. Při stavbě svépomocí musíte neustále řešit drobná zpoždění, komplikace a prodlevy, které vám ubírají nejen čas, ale i nervy.

Za kvalitu i jednání se subdodavateli ručí dodavatel

Jednotná záruka je dalším nesporným plusem staveb na klíč. Smlouvu jste podepsali s hlavním dodavatelem, takže selhání jednotlivých subdodavatelů je jeho starost. Pokud se pokazí instalace, okna jsou poškrábaná, příčky jsou nakřivo nebo dojde ke krádeži materiálu, musí veškerou nápravu sjednat sám dodavatel, který je také pro případ podobných problémů a škod většinou pojištěn. V případě nedostatků také neváhejte dílo reklamovat.

Rychlost výstavby je dána ve smlouvě

Samotná rychlost výstavby je také oproti stavbě svépomocí nesrovnatelná a smluvně dané termíny pod hrozbou finančních sankcí motivují dodavatele ke včasnému odevzdání stavby. Nastěhovat se do svého je tak většinou záležitostí krátkých měsíců. Stavba svépomocí odsýpá tak rychle jen výjimečně, pokud vůbec.

Nepřímé náklady a vícepráce na účet dodavatele

Stavba domu obnáší řadu dodatečných nákladů, s nimiž svépomocní stavebníci, případně stavebníci stavící subdodavatelsky, nemusí vůbec zprvu počítat. Je zajištěn odvoz stavebního odpadu? Toaleta pro dělníky? Je řádně zabezpečeno nářadí? Vše se promítá do konečné ceny domu, a totéž platí o takzvaných vícepracích, tedy pracích, které, jak se třeba neočekávaně ukáže, je nutno vykonat ještě nad rámec původního projektu. Před objednáním řemeslníka je také nutné dávat si pozor na to, co je v jeho nabídce zahrnuto. Řada řemeslníků se snaží různými způsoby vychytrale obohatit. Někteří účtují navíc za dopravu, jiní se nabídnou s osazením oken do patra, načež zjistíte, že jeřáb, s nímž okna osazují, je třeba zaplatit zvlášť. Stavba domu na klíč všechny tyto komplikace nechává na bedrech dodavatele.

Administrativa, povolení, ale i koupě pozemku – to vše může obstarat firma

Vláčení se po úřadech, zařizování projektu, projektové dokumentace, ověření územního plánu, obstarání radonového a geologického průzkumu, přípojek, zaměření, získání stavebního a dalších povolení – většinu z toho by při stavbě na klíč měla obstarat firma.

Dnes již ani nemusí být výjimkou, že zařídí i koupi pozemku, pokud jej nevlastníte, a vy se tím pádem skutečně nemusíte starat téměř o nic.

Pořízení domů na klíč tak s sebou přináší nesčetné výhody, které je třeba vzít v úvahu. I naprosté spolehnutí se sám na sebe, subdodavatelské řešení, potažmo pořízení pouze hrubé stavby na klíč však může mít svá pozitiva. Úspora za cenu práce, dobrý pocit z vlastních schopností… výčet by zabral další článek – třeba příště.

Jaké řešení byste při stavbě domu zvolili vy? Novostavba na klíč má řadu výhod, ale řada lidí přísahá pouze sama na sebe. Jaké jsou vaše zkušenosti s jednotlivými řešeními, pokud již jste ve svém?

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.