Jak začít lézt po horách

26.10.2023

Už jste si vyzkoušeli lezeckou stěnu v hale, ale chtěli byste zkusit i lezení ve skalách? To není žádný problém, ale nezapomeňte, že nejdůležitější je bezpečnost. Potřebné dovednosti se naučte buď od nějakého zkušeného horolezce, nebo přímo zamiřte do horolezeckého oddílu, nebo aspoň na horolezecký kurs. A hlavně nikdy nepřeceňujte své síly. Přehled všech lezeckých terénů najdete třeba na webu Českého horolezeckého svazu.

Horolezectví – sport pro širokou veřejnost

Lézt po skalách může v podstatě každý, záleží jen na tom, jak vysoká ta skála je a jak těžká je cesta na vrchol. Horolezectví se věnují dokonce i lidé na vozíku nebo s jiným zdravotním postižením. V horolezeckých terénech můžete potkat děti i seniory, ale ještě více lidí se učí základy lezení na stěnách v halách i na venkovních hřištích.

Co byste měli umět do začátku

Určitě byste měli znát horolezecké uzly. Ty se dají naučit i doma, na internetu najdete nejen obrázkové, ale i video návody. Umět byste měli taká slaňovat a vzájemně se jistit. S lezením v přírodě začněte nejlépe na cvičných skalkách, postupujte krok za krokem na vyšší a těžší skály. Nikdy ale nechoďte do skal sami, dokud si nebudete naprosto jisti, že daný terén zvládnete. I později se však vyplatí mít v mobilu aplikaci Záchranka.

Jaké vybavení byste měli mít

Pokud se chcete lezení věnovat pravidelně, je vhodné si pořídit své vlastní vybavení. Základem je kvalitní obuv. Horolezecké boty, nebo jinak lezečky (https://sportano.cz/p/91821/lezecky-scarpa-drago-lv-bile-70029-000-2) se používají jak na umělých stěnách, tak ve skalách. Je jich celá řada druhů a jsou vhodné do různých terénů. Vyrábějí se jak z přírodní, tak i umělé kůže.

Dále budete potřebovat horolezecké lano s délkou podle výšky, kam chcete lézt, dále horolezecký sedák, karabiny, expresky (dvojice karabin spojených popruhovou smyčkou), úvazky a další jisticí prvky. Ty nejvhodnější vám doporučí v oddíle či kurzu. Ale každému vyhovuje něco jiného. Každopádně je lepší být zabezpečen více než něco zanedbat. Určitě se vyplatí mít také helmu. Existují také speciální batohy (https://sportano.cz/p/85286/trekingovy-batoh-gregory-focal-rc-mc-58-l-cerny-141334) na treky či na lezení, do kterých vše potřebné dobře uložíte.

I když je vhodné začít s lezením spíše během léta, pokud už máte za sebou začátky, můžete se do hor vydat s lezeckou výbavou i v zimě. Ale budete potřebovat speciální zimní výbavu (https://sportano.cz/horolezectvi/zimni-horolezecke-vybaveni), například nesmeky na boty, cepíny, mačky, sněžnice, šrouby do ledu, ale také základní vybavení do lavin.  

PR článek / Jde o reklamní sdělení

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.