Jak správně vybrat kalhoty na lehkou turistiku: rozhodující je materiál

21.04.2022

Turistické kalhoty vybírejte pečlivě. Na rozdíl od horní části těla, kde můžete oblečení libovolně vrstvit, u kalhot tolik možností nemáte. Můžete je podpořit akorát termoprádlem. Přečtěte si, na co se zaměřit při jejich výběru.

Turistické kalhoty musí dobře sedět, být odolné a funkční. Vybírat můžete různé typy od lehkých strečových kalhot až po softshellové kalhoty s výztuhami do náročného terénu. Na lehkou turistiku doporučujeme střední cestu – nemembránové s dobře dostupnými kapsami a padnoucím střihem. Před samotným výběrem si zhodnoťte, jak moc propracované kalhoty potřebujete podle podmínek, ve kterých se nejčastěji pohybujete.

3 nejdůležitější parametry, které zvažte při výběru kalhot na turistiku

1) Materiál

Jako první věc při výběru kalhot řešte materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Každý se hodí do jiných podmínek. Do teplejších dnů volte prodyšné a rychleschnoucí materiály. Naopak do chladnějších měsíců oceníte pevnější softshellové kalhoty odolné proti větru, chladu i lehkému dešti, které zároveň dobře odvádí pot, takže se v nich nezapaříte.

2) Odolnost

Na lehkou turistiku nepotřebujete kalhoty z tak odolného materiálu jako jsou ty na ferraty nebo na lezení. Dbejte o vaše pohodlí a zvolte volnější střih. Výrobci totiž nepočítají s tím, že si připnete k botám mačky, které by se mohly zachytávat za nohavice. Kalhoty z odolnějšího materiálu oblečte (např. softshellové kalhoty s výztuží na namáhaných místech), pokud během túry plánujete lézt po skalách. V tomto případě by se mohl slabší materiál prodřít.

3) Střih a doplňky

Kalhoty několikrát vyzkoušejte, než se přesvědčíte, že vám opravdu sedí a přemýšlejte, jaké vychytávky by měly mít. Chcete kalhoty v pase na stahovací gumičkou anebo s páskem, víte, kolik kapes na kalhotách využijete nebo potřebujete rozepínací nohavice či háček na uchycení k pohorkám?

Užitečné rady na závěr

* Vrstvěte – během chladných dnů oblečte pod kalhoty termoprádlo. Udrží vás v náročných podmínkách v teple a odvede pot od těla.
* Vyhněte se bavlněnému spodnímu prádlu – především v zimních měsících. Prádlo nasákne pot a zvlhne, pomalu schne a lehce v něm tak prochladnete.
* Dodržujte pravidla správné údržby – řiďte se pokyny na etiketě. Perte outdoorové oblečení výhradně v pracích prostředcích k nim určené. Vyhněte se aviváži a změkčovačům, mohou oděv nenávratně poškodit.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.