Jak spolehlivě dítě zabavit během deštivých dnů, a nejen při nich?

03.07.2022

Tak jsme se dočkali. Je tu léto! Spousta času tráveného venku, nejlépe v přírodě, u vody, v lese, na zajímavých výpravách a cestách. Léto však nejsou jen krásné slunečné dny. Léto jsou i večerní bouřky a občasný vydatný déšť. Co si pak počít s dítkem, které je mrzuté, že nemůže běhat venku s kamarády? Zabavit ho!

V létě také často s dětmi cestujeme a mnohdy i delší trasy autem na dovolenou. Je vám jasné, že ti malí raubíři na zadních sedačkách nevydrží jen sledovat obrazovku tabletu s oblíbeným filmem. Po dvou třech hodinách se začínají nudit. Co s tím? Mít v rukávu i jinou zábavu než jen tablet na sledování oblíbených pohádek.

Rádi letní odpoledne a večery trávíte na zahrádkách restaurací, ať už na dobré večeři nebo jen tak na pivku? Co s dětmi, které sice baví posedávat na pískovišti a vytvářet bábovičky nebo s vámi u stolu usrkávat limonádu? Ale ne tři čtyři hodiny? Nebo dokonce vaše oblíbená zahrádka rozptýlením pro dětičky nedisponuje? Opět je nasnadě mít po ruce i další zábavu.

Věřte mi, že mám zažité, o čem mluvím. Sama jsem maminka malého prcka v předškolkovém věku a vím, jak může být složité ho zabavit a udržet zabaveného po dlouhou dobu. Děti se rychle nudí, potřebují rotovat různé činnosti, jinak zlobí a dožadují vaši pozornost.

Řešením mohou být omalovánky. Jsou jednou z možností, jak dítě zaručeně zabavit a upoutat jeho pozornost i na delší časový úsek.

Hlavně pro mladší děti je jednodušší vybarvovat předtištěné obrázky, takže mají radost z výsledku větší, než kdyby obrázek namalovali bez předlohy úplně sami. Také se vybarvováním učí logickému přiřazování barev. Učí se poznávat tvary, barvy, názvy zvířat, rostlin, věcí, dopravních prostředků, pohádkových postav, druhů povolání, vybavení domu, pracovních nástrojů a tak dále. Navíc se dříve a lépe naučí jednotlivé obrázky kreslit sami. Nečekejte od nich perfektní vybarvení volného prostoru a nekárejte je za přetažení tištěné čáry. Hodně je chvalte. Tím je povzbudíte a ony budou chtít malovat více a více. A kdo ví, třeba v nich povzbudíte nového Picassa či Rembrandta. Pokud obrázek doopravdy vizuálně za moc nestojí, vysvětlete jim, že za černý obrys by se pastelkou nemělo chodit a veďte jim ručičku, ať získají grif. Pro starší děti jsou pak k vybarvování obrázky složitější, připravené různé druhy kreslících nástrojů nebo mají k dispozici sofistikované omalovánky rozmanitých možností.

Důležité je zmínit, že omalovánky zbavují děti přebytečného stresu, který během dne nastřádají. Dodávají jim vnitřní, harmonii, pozitivní energii a myšlení. To blahodárně působí i na jejich psychosomatický vývoj. V neposlední řadě vybarvování předtištěných obrázků také rozvíjí jejich fantazii. Navíc, kdo si maluje, ten nezlobí.

Omalovánky nemusejí nutně být jen pro děti. Rádi se jimi zabaví i dospělí. Znáte mandaly? To jsou omalovánky pro dospělé, které uklidňují a rozvíjejí pozitivní myšlení, respektive nemyšlení. Prostě jen takové bytí bez zbytečných myšlenek na zdánlivě důležité věci. Takže omalovánky mohou dospělé potěšit dvakrát – některé jsou určené přímo pro ně a ty, co zabaví jejich ratolesti zase proto, že si mohou na chvíli odpočinout. Ať už tím, že mohou dělat něco jiného než se plně věnovat potomkům, nebo naopak tím, že se k nim přidají a užijí si krásný společný čas.

Největší výhodou omalovánek je, že mají nespočet motivů. Třeba nejoblíbenější omalovánky pohádek a jejich postav jako jsou princezny, draci, jednorožci, králové, čarodějnice, piráti, víly, rytíři a další hrdinové. Chcete si je sami vytisknout? Spolu s dalšími obrázky od andělů, přes čerty, roboty až po zombíky. Já mám oblíbené omalovánky Lovánky. Nejlepší na Lovánkách je to, že nic nestojí, jsou ke stažení úplně zdarma a pro každého. Mrkněte na ně a nechte děti, ať si samy vyberou motivy, které se jim líbí nejvíce.

Užijte si krásné léto a buďte připraveni i na deštivé dny. Omalovánky, potažmo Lovánky vám jistě poslouží k plné spokojenosti vaši i vašich milovaných ratolestí. Odměnou vám bude alespoň trochu klidu anebo nádherné společné chvíle plné lásky a spokojenosti.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.