Jak si uchovat vzpomínky na cesty?

04.11.2016

Pokud s dětmi často cestujete či podnikáte výlety a túry, bude se hodit, když si budete své zážitky a vzpomínky archivovat. Vaše poznámky a dojmy zůstanou zachovány, za pár let budete mít hezké počtení a děti se tím naučí jednat systematičnosti, jednak si můžou trénovat dovednosti, které se jim budou hodit, ať už to je psaní, kreslení, formulování názorů a smysluplného textu. Jak na to? Možností je několik.

Turistické deníky / známky / nálepky: V dnešní době oblíbená a turistickým průmyslem podporovaná metoda. Systém sbírání známek či nálepek je propracovaný, v případě turistického deníku stačí koupit deník a pak už jen dokupovat nalepovací turistické známky. Výhodou tohoto způsobu je systematičnost, deník má své kolonky na zaznamenání data, počasí, vašeho doprovodu či spokojenosti. Existuje rovněž možnost vyhrát různé ceny, pokud část vyplněného deníku odešlete. Nikdo také neříká, že si musíte známky či nálepky lepit do deníku, můžete si například na zeď, na korkovou či na magnetickou nástěnku nalepit velkou mapu republiky a známky přilepit, přicvaknout nebo prostě nějak připevnit.

Nevýhodou tohoto systému jsou větší finanční náklady, místa se známkami se stále rozrůstají, a pokud na týdenní dovolené kupujete už dvacátou, nemusíte být z nápadu tak nadšení jako na začátku. Někomu také může vadit málo místa na vaše poznámky v turistickém deníku, což neumožňuje napsat delší text nebo nalepit větší obrázky či fotografie. České turistické deníky se také omezují jen na Českou republiku a její blízké sousedy, v dalekém zahraničí známky neseženete.

Pohledy: Méně finančně náročná metoda, oblíbená po dlouhá léta. Z každého výletu si můžete přivézt libovolný pohled, zbytek je na vás. Hodí se napsat datum, váš doprovod a také to, co vás na výletě zaujalo. Důležité je také pohled očíslovat, abyste zachovali časovou posloupnost. Výhodou je možnost kupovat pohledy i v zahraničí. Autorka tohoto textu sbírá pohledy z míst, která navštívila, už přes dvacet let a její sbírka činí několik set kusů. Jejich prohlížení je ideální pro dlouhé zimní večery.

Naopak možnost skladování je horší, čím více pohledů, tím větší nároky na prostor, nejlépe se hodí krabice od bot. Pokud se ale dostane do rukou někomu nepovolanému, třeba malému batoleti, počítejte s tím, že pak strávíte večer řazením celé sbírky.

Prázdninový / turistický / výletový deník: Na rozdíl od prvního případu se jedná o obyčejný tlustý sešit, který libovolně plníte obsahem. V poslední době se tato metoda rozmáhá i jako prázdninový úkol zadaný paními učitelkami na prvních stupních základních škol. Děti si vytvoří deník plný vzpomínek a nenápadně trénují nabyté vědomosti i přes prázdniny. Výhodou této možnosti je obrovský prostor pro vlastní kreativitu, můžete psát libovolně dlouhé texty, kreslit, lepit obrázky, pohledy, fotografie nebo mapy.

Nevýhodou je nutnost být na sebe trochu přísný a deník opravdu včas psát. Jakmile máte zpoždění, výlety se vám kupí a už nemusíte zápisy dohnat.

Každopádně, důležité je s něčím začít. Ať máte co dělat během těch dlouhých zimních večerů.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.