Jak si ekologicky a šetrně vyzdobit váš dům?

15.11.2023

Neexistuje nic krásnějšího než ten okamžik, kdy se vracíte domů, zouváte si boty a zhluboka se nadechnete. Ve vzduchu je cítit ten nepopsatelný, ale tak hluboce známý pocit – pocit domova. Pomalu otevíráte oči a hledíte na prostor kolem sebe, prostor, který jste vlastníma rukama vytvořili. Je to domov, kde se snoubí pečlivě zvolený design s úctou k životnímu prostředí. Takový domov nejen že vás zahřeje, ale zahřeje i srdce těch, kteří do něj vstoupí. Jak ale můžeme vyzdobit domov, který je zároveň stylový a šetrný k naší planetě?

Jaké styly designu jsou ideální pro ekologický domov

Pro ideální výzdobu domu pomocí dekorací je důležité pochopit, do jakého stylu je budeme začleňovat. Nezáleží na tom, jaký styl si pro váš domov vyberete, vždy existuje způsob, jak ho harmonicky propojit s přírodou. Některé styly však vykazují větší sklony k ekologické udržitelnosti.

Minimalistický styl je vynikající volbou, především díky jeho preferenci přirozeného světla, která snižuje potřebu umělého osvětlení a tím šetří energii. Kromě toho minimalistický design často využívá přirozené materiály, jako je dřevo, kámen nebo sklo, které jsou udržitelné a mohou být recyklovány.

Skandinávský styl, oblíbený pro své světlé tóny, podobně jako minimalistický styl, dává přednost maximálnímu využití denního světla. Upřednostňuje kvalitu a dlouhodobou životnost před kvantitou, což pomáhá omezit spotřebu a odpad.

Venkovský styl oslavuje přírodní krásu materiálů v jejich nejčistší formě. Jeho kouzlo spočívá v používání recyklovaného dřeva, přírodních kamenů a dalších organických materiálů.

Boho styl je známý svou originalitou, využívá vintage kousky, přírodní tkaniny a recyklovatelný nábytek. Je velmi osobitý a má své jedinečné kouzlo.

Chytré a šetrné vybavení

Poté, co jsme si představili styly zaměřené na ekologii, se podíváme na konkrétní vybavení vašeho domova. Začneme u pomocníků, kteří nám usnadňují ukládání věcí, abychom si udrželi pořádek v interiéru a minimalizovali znečištění v domě. V předsíni, která vítá vás i vaše hosty, se neobejdete bez několika klíčových prvků. Jedním z nich je botník jež najdete v obchodech s domácími potřebami v různých velikostech a designech. Tento praktický kousek nábytku nejen schová vaše boty, ale také pomůže předcházet hromadění prachu a poslouží jako organizér vaší obuvi. Dalším nepostradatelným prvkem je věšák na šaty, který udrží v pořádku vaše kabáty a bundy – a to nejen během proměnlivého počasí. Tento věšák můžete využít i v dalších místnostech pro uložení vašeho osobního oblečení. 

Domácí sluha je nepostradatelným pomocníkem pro udržení vašeho oblečení na jednom místě.

Nezapomínejte ani na organizéry a prádelní koše z ekologických materiálů, jako je bambus nebo masivní dřevo, které podpoří pořádek v bytě i respekt k přírodě.

Dekorace a květiny

V tomto případě buďte opatrní a ničeho nepřehánějte. Použijte přírodní textilie, jako jsou lněné ubrusy, bavlněné přehozy, vlněné deky nebo jutové rohožky. Vázy, mísy nebo sošky z kamene nebo keramiky nejenže jsou krásné, ale také trvalé. Dodejte svému interiéru charakter s předměty z neopracovaného nebo recyklovaného dřeva, jako jsou dřevěné mísy či rámečky na obrázky.

Rostliny a květiny hrají roli při rozptýlení a oživení interiéru. Nejenže zlepšují kvalitu vzduchu v místnosti, ale v případě, že dáváte přednost umělým rostlinám, přidávají i na estetičnosti prostoru.

Třídění odpadů 

Každý domov produkuje odpad, a je proto nezbytné se o něj správně starat. Efektivním řešením je domácí organizér na odpadky, který zjednodušuje proces třídění. Užitečné mohou být také stojany s víkem na popelnice, jež jsou k dispozici například v obchodě vidaxl.cz. Použitím takového organizéru výrazně snižujeme ekologickou zátěž. Tento přístup nám umožňuje pozitivně ovlivňovat naši planetu a podporovat udržitelnost.

Každý z nás si přeje žít v domově, kde je cítit úcta k přírodě. Je to místo, kde harmonie s přírodním prostředím není jen slovní ozdoba, ale skutečným závazkem.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.