Jak se ze švestek stane slivovice

30.07.2018

Tak jste si ji konečně dovezli domů. Průhlednou tekutinu v demižonu, která krásně řetízkuje, když se nalije do sklenice. A ta vůně! Stačí kapku promnout mezi dvěma prsty a už cítíte to jemné aroma švestek. Ano, řeč je o domácí slivovici, jejímuž pálení se věnují hlavně na Valašsku a Slovácku. Tak, jak je pro Čechy typické pivo, pro Moravu je tradičním alkoholickým nápojem jmenovaná slivovice.

Ani švestka nazmar

Není nad to, když se stromy švestkami jen modrají. To se Valaši a moravští Slováci tetelí blahem a plody pečlivě sbírají a ukládají do připravených dřevěných nebo plastových sudů, v nichž dochází ke kvašení. Ani jedna švestka přitom nesmí přijít nazmar. Byla by to věčná škoda. Doba kvašení je závislá na teplotě, cukernatosti plodů i množství v jednom sudu. Potom se správně vykvašené ovoce pálí v pálenici. Pozor na to, abyste místo kvasu nevyrobili spíše ocet. To by pak vaše práce byla celá znehodnocená. Ale zkušený sběrač švestek a výrobce domácího kvasu většinou už pozná, jak má správný kvas vypadat. A ti nezkušení se poučí a příště si již dají pozor.

Výroba slivovice není příliš složitá, ale musí se to umět

Destilát se ze švestkového kvasu v palírně pálí dvakrát. Ideální je pak ho naředit na 50 až 51 %, při nichž je slivovice lahodná a voňavá. Když je čerstvě vypálená, mívá ostřejší chuť, a proto je lepší ji nechat v klidu uležet po dobu několika měsíců nebo i let. Slivovice se samozřejmě vyrábí nejen v malých pěstitelských pálenicích, ale také průmyslovou výrobou, během níž se nechává uležet v dubových sudech. To pak získává typickou zlatavou barvu, ne nepodobnou koňaku.

Čeští výrobci slivovice patří mezi špičku

Mezi významné české výrobce slivovice patří firma Rudolf Jelínek. Na trhu jsou však k dostání slivovice i od jiných producentů, jejichž produkty patří k tomu nejlepšímu. Chcete-li ochutnat kvalitní destilát ze švestek, zkuste navštívit internetové stránky e-shopu Pan Alfréd. V klidu domova objednáte, a jste-li z Prahy, zboží vám přivezou dokonce zdarma.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.