Jak se nezbláznit z delší cesty autem

04.06.2017

Léto se blíží a možná se chystáte na delší cestu autem, ať už po republice nebo někam do zahraničí. Přinášíme pár tipů, jak si přesun na místo vaší dovolené či na návštěvu příbuzných zpříjemnit a jak ho přežít ve zdraví.

* Prvně trochu prakticky. Je jen málo horších vět, které můžete v autě slyšet, než: „Mami, je mi hrozně špatně,“ nebo ještě děsivější: „Tati, vona zvrací.“ Pokud tedy vaše děti mají sklony k nevolnostem v dopravních prostředcích, vybavte se starým dobrým kinedrylem. Navíc kinedryl tlumí a je tak šance, že děti aspoň část cesty prospí.

* S tímto poměrně úzce souvisí další bod. U spousty dětí, zvláště u těch menších, musí proběhnout mezi oznámením „Mami, mně se chce na záchod,“ a posazením na ono místo maximálně pár vteřin. Na dálnici je tento úkol bohužel často nesplnitelný. Autorka tohoto článku proto vždy menším dětem dala na cestu plínku, i když už poměrně úspěšně chodily na nočník, a vysvětlila, že volat v případě potřeby mají a plínka je jen pojistka, kdyby mamka nebo taťka nemohli včas zastavit. Někteří odborníci sice varují, že by děti mohly prodělat regres a k plínkám se pak vrátit, ale myslíme, že v tomto případě je možné udělat výjimku. Jet s mokrou sedačkou a na dovolené ji čistit není zrovna to, co bychom si přáli absolvovat. Nicméně – je to na vás. Z podobných důvodů balí autorka vždy také nočník. I mezi zastavením na parkovišti a nalezením záchodů nebo jiného vhodného místa je prodleva, kterou může vyřešit.

* Touto radou se vždycky řídil tatínek autorky článku a ona ji nesnášela: Vyjeďte brzy ráno. A tím brzy se nemyslí v osm, ale třeba v pět nebo v šest. Kdysi měl tento nápad větší opodstatnění, protože strávit v autě bez klimatizace nejteplejší část dne nebylo nijak zvlášť příjemné a vyjet ráno často znamenalo, že člověk byl na místě před polednem. Druhý důvod této rady ale stále platí a na některé děti může fungovat. Ještě polospící je přenesete do auta a máte pár hodin na klidné řízení.

* A jak se tedy v autě zabavit? Samozřejmě můžete vzít tablety, čtečky, chytré mobily nebo empétrojky a děti se budou dívat na pohádky, poslouchat si svou hudbu nebo hrát hry. Pokud to ale z různých důvodů dělat nechcete nebo aspoň ne celou cestu, zde máme další tipy. Cestování zdar!

* Nechte děti vybrat hudbu pro všecky. Autorka článku absolvovala cestu na Istrii za stálého poslouchání Deníku kocourka Modroočka a Míši Kuličky a při příjezdu autory pohádek upřímně nenáviděla, pravdou ale je, že děti byly nadšené.

* Zahrajte si slovní fotbal: můžete jak na poslední písmeno, tak těžší verzi na poslední slabiku.

* Vymyslete deset věcí, které budete z okna hledat, a napište si je. Ten, kdo je najde nejdřív a odškrtá, vyhrává. Například (záleží na tom, kam jedete): rozhledna, kostel, pes, stádo krav, stádo ovcí, koně, rybník či jezero, řepkové pole, pole s dýněmi, vinice, zasněžený vrcholek hory, moře, zelené auto, modré auto, a tak dále.

* Vezměte s sebou oblíbené plyšáky, ať mají taky zážitek. Můžete si zahrát maňáskové divadlo – aspoň částečně.

* Povídejte si s dětmi a naplánujte, co všechno během dovolené podniknete.

* Pokud dětem nebývá v autě špatně a pokud si speciálně nezakládáte na jeho čistotě, dopřejte jim nějaké dobrůtky. Jen máloco zabaví tak spolehlivě jako jídlo. Nezapomeňte na velké množství vlhčených ubrousků.
Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.