Jak naučit psa chodit na vodítku

04.04.2019

Pořízení pejska je velice radostná událost. Tento roztomilý chlupatý tvoreček však potřebuje pevnou ruku a vyžaduje spoustu péče. Jednou z prvních věcí, na kterou by se měl majitel zaměřit, je naučit psa chodit na vodítku.

Trpělivost přináší růže

Učení štěněte jakýmkoliv dovednostem není vůbec snadné. Nemůžete čekat, že váš miláček bude hned zvládat všechno na jedničku. Na výcvik je potřeba si vyhradit dostatek času a být v něm opravdu důsledný. S ničím neotálejte a výcvik započněte co nejdříve, aby si pes na pravidla zvykal už od prvního dne. Nejprve je dobré jej nechat se s vodítkem seznámit. Štěňata bývají zvědavá, a tak jim dopřejte důkladné očichání vodítka i obojku.

Když už pes ví, že vodítko není nic špatného, nastal čas mu jej poprvé nasadit. Vše by mělo probíhat doma v klidném prostředí, kde jej nebude nic vyrušovat. Nejspíše bude z nové situace poněkud vykolejený, tak mu to nemějte za zlé. Udělejte s ním několik kroků a dopřejte mu dostatek času na vstřebání všech nových poznatků. Než poprvé vyrazíte ven, celý akt klidně ještě párkrát zopakujte.

Odměňujte a chvalte

Každý úspěch a pokrok, jež váš pes při učení se chůze na vodítku udělá, by měl být náležitě odměněn. Zvládl váš mazlíček ujít delší vzdálenost bez tahání? Výborně, pochvalte ho a dejte mu pamlsek. Pes tak celou situaci pojme jako hru a učení si bude užívat. Chválení a dobroty bývají silnou motivací. Psa učte chodit vždy blízko vaší nohy. Tréningy by neměly trvat moc dlouho, takže raději choďte častěji a po menších časových intervalech.

Klíčový je i samotný výběr správných pomůcek. Vodítko pro psy by mělo odpovídat stavbě těla a stáří konkrétního jedince. Malé štěňátko určitě nebude nadšené z těžkého řemenu na vlkodavy. Široký výběr produktů pro pejsky naleznete na fera24.cz, kde můžete zakoupit vše od tenkých regulovatelných vodítek až po ta speciální na stopování.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.